Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Kako izbrati primernega psa?

Kakor smo si ljudje med seboj različni glede na življenjski slog, tako obstajajo tudi razlike med pasmami psov, glede na njihovo primarno poslanstvo, oziroma za kakšno delo so bili vzrejeni. Včasih se ljudje premalo zavedajo, da je za izbiro primernega psa pomembno več, kot le njegov izgled. Pes je namreč edini član družine, ki si ga lahko sami izberete.

Kakor smo si ljudje med seboj različni glede na življenjski slog, tako obstajajo tudi razlike med pasmami psov, glede na njihovo primarno poslanstvo, oziroma za kakšno delo so bili vzrejeni. Včasih se ljudje premalo zavedajo, da je za izbiro primernega psa pomembno več, kot le njegov izgled. Pes je namreč edini član družine, ki si ga lahko sami izberete. Od velikosti do temperamenta. Kot pri vseh živalskih vrstah, tudi pri psih obstajajo čistokrvni predstavniki in mešanci, tako da iz te široke palete predstavnikov vrste lahko z nekaj truda izberete pravega za vas!

 

Vendar je izbira psa le drugi del odločitve. Prvo vprašanje, ki si ga mora postavit vsak, ki razmišlja o nakupu ali posvojitvi psa je:« Zakaj si psa želim?«

 

Obstaja veliko razlogov zakaj imeti psa, vendar vsi niso pravi, ne za psa, ne za človeka. Če vas je strah vlomov in si želite čuvaja je bolje, da si priskrbite alarmno napravo. Vas otroci prosijo, da jim kupite mladička? Njihovo navdušenje bo skopnelo v parih tednih in pes bo postal vaša skrb. Želite zvestega spremljevalca? Veliko je psov, ki si želi te vloge, ampak ste se pripravljeni zavezati za naslednjih 10, 15 let?

 

Naslednji korak do pravilne izbire je kritična ocena vašega življenjskega sloga.

 

Ali sta ljubitelj aktivnosti v naravi? Ali vam je ljubše posedanje ob kavi s prijatelji? Imate raje aktivni dopust ali poležavanje na plaži? So vam bližje krajši sprehodi ali jogging?

 

Pri izbiri psa je eden izmed najpomembnejših kriterijev, raven njegove energije v primerjavi z vašo. Ljudem, ki jim ni blizu vsakodnevno  potikanje po gozdovih ali travnikih, v dežju ali snegu, svetujemo razmislek o pasmah psov ali mešancih, z nižjo stopnjo energije. Potrebe teh psov bodo zadovoljene že s krajšimi sprehodi in lažjimi aktivnostmi. Medtem, ko ljudje z aktivnim življenjskim slogom, naj razmišljajo o pasmah, ki imajo raven energije enako ali le nekoliko nižjo kot sami. Razlog za to je, da psi z prenizko energijo ne bodo zadovoljili potreb lastnika, psi s previsoko stopnjo energije, pa ne bodo imeli zadovoljenih svojih potreb. In takšni psi pogosto razvijejo neželena vedenja, ter povzročajo škodo lastniku in okolici.

 

V oceno življenjskega sloga spada tudi vaš čas, ki ga lahko posvetite psu. Ali vam poleg službenih in družinskih obveznosti ostane čas za psa? Psi so socialne živali in z nakupom ali posvojitvijo ste vi in vaša družina postali njegovo krdelo. Prepuščenost psa samemu sebi lahko, kakor tudi nezadovoljene potrebe po gibanju povzroči razvoj neželenih vedenj.

 

Kakšnega psa si zares želite?

 

Glede na res veliko število pasem psov, se včasih zdi prava izbira nemogoča. Pa vendar, če ste kritično določili stopnjo energije, ki bi jo naj imel vaš novi član družine, ste seznam že pošteno skrajšali.

 

O velikosti, se lahko odločite glede na velikost prostora, ki mu ga lahko nudite. Čeprav velja splošno pravilo, da veliki psi ne sodijo v stanovanje ali hišo, je odločitev vaša. Tudi predstavniki zelo velikih pasem se s pravilno vzgojo dobro znajdejo med pohištvom in dragim porcelanom. Je pa res, da je treba premisliti glede velikosti tudi s finančne plati, saj na primer velik pes lahko poje tudi do 20 krat več hrane kot majhen. Tudi nekatere veterinarske storitve se obračunavajo glede na velikost psa.

 

Zato naj bo pes tako velik, da si ga lahko privoščite.

 

Pomembno je nekaj zapisati tudi o tipu dlake. Dolgodlaki psi načeloma potrebujejo več nege in česanja, saj se s tem odstranjuje odmrla dlaka in umazanija. Določene pasme dolgodlakih psov je potrebno redno voziti v pasji salon, kjer se opravi higienska nega. Zaradi neredne nege lahko prihaja do pojava neprijetnega vonja in pojava bolezenskih sprememb. Tudi kratkodlake pse je treba dokaj redno česati, saj se s česanjem, poleg odstranitve odmrle dlake, poveča prekrvavljenost kože in s tem izboljšanje kvalitete dlake.

 

Dojemljivost za šolanje naj bo tudi eden izmed kriterijev, ki jih tukaj omenjamo. Ljudje so včasih nečimrni in iz tega razloga si želijo psa, ki naj bo »super« učljiv in inteligenten. Vendar pa pozabijo na dejstvo, da se morajo prav oni najprej veliko naučiti o psih in njihovem dojemanju sveta. Inteligentni psi niso primerni za vsakega, saj s svojo domiselnostjo pogosto oni izšolajo lastnike, kar pa čez čas lahko postane problem. Zato pri izbiri psa upoštevajte dejstvo, da morata biti tako pes, kot lastnik dojemljiva za učenje. Vzgoja psa je obveznost, mogoče zabavna, pa vendar obveznost, ne glede ali ga kupimo ali posvojimo. Mladiča ali malo starejšega. Vzgoja poteka skozi celotno življenje. Svetujemo, da pred dokončno izbiro psa zberete informacije iz različnih naslovov, pa naj bodo to knjige, lastniki psov določene pasme ali vzreditelji, ki najbolje poznajo dobre in slabe lastnosti pasme.

 

(Besedilo je nastalo na podlagi knjig » Behavior adjustment Training« Grisha Stewart, »Puppies for dummies« Sarah Hodgson in »Psi za telebane« Gine Spadafori)

 

Nastanek članka so omogočili Zavod RS za zaposlovanje, Občina Slovenske Konjice in Kinološko društvo Slovenske Konjice.

                                                   

Oglejte si tudi