Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
6°C
JUTRI
21°C
9°C
Oceni objavo

NASVETI ZA PRIJETNO JESEN

Jesen-vaš ljubljenček jo je komaj čakal. Kljub temu, da letošnje poletje ni postreglo z vročino, je prihod hladnejšega zraka pravi balzam za naše kosmate hišne ljubljenčke. Toda pozor, jesen prinaša nekatere nevarnosti, ki prežijo nanje doma in na sprehodu. Od strupenih snovi v okolici, do že skoraj zimskega mraza ponoči.

Pripravili smo nekaj nasvetov, da bodo vaši ljubljenčki zadovoljni in zdravi preživeli jesenske mesece.

  • Rodenticidi-strupi za glodalce

Uporaba rodenticidov se v jesenskih mesecih močno poveča, saj glodalci zaradi hladnejšega vremena začnejo iskati zatočišča v zaprtih prostorih-kleth in garažah. Strupi za glodalce so zelo nevarni za hišne ljubljenčke in velikokrat jim ni pomoči. Če jih že morate uporabljati, počnite to skrajno previdno in jih nastavite na mesta, kjer jih vaš ljubljenček ne bo dosegel.

 

  • Čas za šolo

Tisti, ki imate predšolske in šoloobvezne otroke veste, da z začetkom šole začne uporaba barvic, flomastrov, lepila in voščenk. Čeprav te stvari niso zelo nevarne za živali, se lahko pojavijo težave, če jih zaužijejo. Največja težava so  zapore črevesja ali prebavne motnje, zato opozorite svoje otroke naj skrbno pospravljajo šolske potrebščine.

 

  • Gobe

Zgodnja jesen je sezona gob. 99% gob je nenevarnih ali malo strupenih, medtem ko je 1% zelo strupen in lahko povzroči velike težave. Razlikovanje med strupenimi in nestrupenimi gobami je za nepoznavalce težavno, zato se na sprehodu s svojimi psi izogibajte območji, ki so močno poraščena z gobami. Če opazite, da je vaš ljubljenček pojedel gobo, nemudoma obvestite veterinarja, ki vam bo svetoval kako ravnati naprej.

 

  • Kače

Jesen je obdobje, ko se kače pripravljajo na hibernacijo in so še posebej »občutljive«. Če se vaš pes znajde na nepravem mestu ob nepravem času, lahko pride do neprijetnega ugriza, ki ima nepredvidljiv zaključek. Lastniki, pozanimajte se katere strupene kače živijo na vašem območju in se teh območji izogibajte.

 

  • Živali, ki živijo zunaj

Živali, ki skozi vso leto živijo zunaj, morajo pred prihodom hladnejših mesecev imeti primerno zatočišče, kamor se lahko umaknejo pred mrzlim vetrom in slabimi vremenskimi razmerami. Ker se telesna toplota proizvaja iz hranilnih snovi, morajo lastniki živalim, katere bodo hladnejše obdobje preživele zunaj, povečati obroke kvalitetne hrane, ter zagotoviti čisto, svežo vodo primerne temperature.

 

  • Mačke pod pokrovom avtomobilov

Mačke so posebej občutljive na mraz, zato vedno iščejo tole prostore, da se lahko pogrejejo. Med najbolj nenavadna  skrivališča mačk spadajo pnevmatike avtomobilov in razne odprtine pod pokrovom motorja. Da ne bi prišlo do neljubih dogodkov s hudimi poškodbami živali, vedno, preden poženete motor, preverite ali se kje pod vašim avtom skriva mačka.

 

  • Hladilna tekočina-Antifriz

S prihodom hladnega vremena je treba poskrbeti tudi za avtomobil. Veliko ljudi se odloči doliti ali celo zamenjati hladilno tekočino. Večina hladilnih tekočin med drugim vsebuje etilenglikol, ki je smrtno nevaren za hišne ljubljenčke. Vsako kapljico, ki pade na tla je treba skrbno pobrisati, saj se tekočini sladkastega vonja živali ne morejo upreti. Premislite o uporabi hladilne tekočine, ki vsebuje propilenglikol, saj je toksičnost le-te precej nižja.

 

Preživite lepo jesen z vašimi štirinožnimi prijatelji.

 

Nastanek prispevka so omogočili Zavod RS za zaposlovanje, Občina Slovenske Konjice in Kinološko društvo Slovenske Konjice. 

Oglejte si tudi