Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

ZGODILO SE JE! 1. REPAIR CAFE LJUBLJANA

V četrtek, 22.09.2016, se je svetovni mreži Repair Café pridružila tudi prestolnica Slovenije.  Idejo za Repair Café je v Slovenijo prinesla dr. Marinka Vovk, ki je sicer tudi idejna vodja mreže Centrov ponovne uporabe. Fundacija Repair Café iz Amstredama deluje po vsem svetu pod enotno blagovno znamko in združuje pobudnike in ustvarjalce, ki želijo sodelovati v tovrstni mreži Repair Café.P rva tovrstna popravljalnica  v Sloveniji uspešno deluje od junija letos v Vojniku, na svetovni dan mobilnosti, pa je, po enaki metodologiji kot ves svet, pričela delovati tudi v Ljubljani. Repair Café Ljubljana je  tako 1147-ti  Repair Café na svetu!

Kavarniška popravljalnica je lociana v prostorih Centra ponovne uporabe, na Povšetovi 4 v Ljubljani in tam, enkrat mesečno (zadnji četrtek v mesecu)  tam najdete vse na enem mestu: mojstre, orodje, materiale in vse ostalo, kar potrebujte, da vaši stari kosi ponovno zaživijo. Popravila so brezplačna, strošek posameznika je samo skodelica kave (1 €), ki jo dobi v keramičnem lončku po lastni izbiri in ga ob odhodu odnese s sabo domov, saj gre za ozaveščanje, katerega namen je praktično reševanje družbene problematike, torej preprečiti pojavljanje odpadkov, preden nastanejo, ozaveščanje posameznikov, ki s tem, da vložijo svoje delo v posamezen kos, izboljšajo svoj odnos do stvari, ustvarjalnosti, znanje na področju popravil (ki v zadnjih letih močno pada) in podaljšajo življenjsko dobo posameznih predmetov … S temi drobnimi koraki se na dolgi rok omeji množična potrošniška histerija, ki vodi v splošno družbeno nezadovoljstvo, istočasno pa je to korak k boljši in pravičnejši družbi, v kateri je znan izvor surovin in so upoštevana vsa načela pravične trgovine. Mladim se tako na praktičen način približajo obrtne in podjetniške priložnosti za nove poklice prihodnosti.

S tovrstnimi kavarnicami popravil, skozi projekt "3R "kot življenjski stil, ob podpori MInistrstva za okolje in prostor, sodelujemo  in jih podpiramo tudi v Okoljsko raziskovalnem zavodu. 

Oglejte si tudi