Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

4. Repair Café Vojnik

V Vojniku na Celjski 10, že ustaljeno, vsako zadnjo sredo v mesecu, potekajo dogodki Repair Café, kjer imajo obiskovalci, med 12:00 in 17:00 uro, možnost, s pomočjo strokovnjaka, brezplačno popraviti svoje poškodovane izdelke. Nič drugače ni bilo tudi to sredo, na sedaj že 4. dogodku Repair Café. V prijetnem vzdušju, ob skodelici kave je, v sklopu Repair Café-ja, dobila priložnost za novo življenje raztrgana zavesa, spretni prsti šivilje so pokazali tudi, da raztrgan prt ni potrebno kar zavreči, temveč da nam lahko, z manjšim popravilom, služi še kar nekaj časa. Strokovnjaki na lesnem področju pa so udeležencem pokazali kako lahko osvežiti in popraviti stol ter svečnik. Repair Café dogodki so odlična priložnost za izmenjavo znanj, izkušenj ter idej. Na 4. Repair Café dogodku se je tako razpravljalo o možnostih ponovne uporabe starih plošč. Ideja o uporabi plošč kot materiala za unikatno torbico, bo kmalu zaživela tudi v praksi.   

 

Z izkušnjo v Repair Café-ju se spreminja naša miselnost o popravilih. Ko se namreč enkrat sami lotimo popraviti kakšen predmet, želimo to početi potem tudi v prihodnje. In preden stvar kupimo se tudi prepričamo, ali jo je mogoče, v primeru da se poškoduje/zlomi/pokvari,  tudi popraviti. Takšne kavarniške popravljalnice torej pomagajo odkriti novo možnost – predmet, samo zaradi manjše poškodbe NE ZAVRŽEMO, ampak ga popravimo! S tem zmanjšujemo odpadke in varujemo že tako omejene vire.

 

Tudi Okoljsko raziskovalni zavod pozdravlja takšne kavarniške popravljalnice v slovenskem prostoru in promovira popravila ter ponovno uporabo. Promocija popravil in ponovne uporabe, z namenom zmanjševanja odpadkov in varovanja virov, je ena od aktivnosti projekta Pozabljen »R«, ki ga izvajamo ob podpori Ministrstva za okolje in prostor.  

Oglejte si tudi