Logo MojaObčina.si

Slovenske Konjice

DANES
29°C
14°C
JUTRI
16°C
15°C

7. SPREHODI POD MORJEM

29. 1. 2015 – 31. 1. 2015 Kulturni dom Slovenske Konjice

Festival se je rodil pred šestimi leti kot majhen delček uspešnega mednarodnega simpozija »Potapljanje AST« in je z leti postal eden izmed najzanimivejših kulturnih dogodkov povezanih s tistim delom našega planeta, ki ga prekriva voda.


Sedmi »Sprehodi pod morjem« se pričnejo v četrtek, 29. januarja, s filmskimi projekcijami za mlade, in nadaljujejo v petek, 30. januarja, ob 17.00, s simpozijem »Diving AST«, ki se po dveletnem premoru kot del festivala vrača z dvema izjemnima temama. Petek je namenjen tudi otvoritvi razstave podvodne fotografije, ki je tokrat namenjena izključno ženskam, otroškim likovnim delom in koncertom švicarske skupine Modus z gosti. Antonello Mesinna je naslednji v ciklusu predstavitev velikih imen akordeona, ki vas ne bo pustil ravnodušne. 

 

Drugi del in obenem zaključek festivala bo v soboto, 31. januarja, ob 18.00, ko bomo v Grand prix večeru poskusili predstavili najlepše od vsega kar sprehodi pod morjem lahko ponudijo. Poleg izbire najboljšega filma nas čaka še premiera »domačega« filma o potovanju štirih izjemnih žensk na poti do krajev, kjer v divjini še vedno živijo velike morske želve.


Program

Četrtek in petek, 29. in 30. januar 2015

 

Projekcije za učence in dijake 

Petek, 30. januar 2015, ob 17.00

 

»Diving AST« (kratek simpozij o potapljanju)

Moderator: Neven LUKAS (Hrvaška)

 

17:00–17:15 Karlo Bauman – Človek pred svojim časom (ob 60 letnici smrti)

-        PhD, Stracimir GOŠOVIĆ, MD (Hrvaška)

 

Kljub temu, da je minilo šestdeset let od dramatične smrti Karla Baumanna, olimpijca in enega najboljših potapljačev svojega časa ter vizionarja, ki je bil v marsičem pred svojim časom, še vedno ostaja kopica vprašanj, ki čaka na odgovore. Na nekaj od njih bo poskusil odgovoriti eden izmed največjih poznavalcev inženirja Baumanna, profesor Stracimir Gošović, ki je eden izmed redkih akterjev tistih burnih časov, ko so se dvigale potopljene ladje vzdolž jadranske obale.

 

17:15–18:00 Time Capsule of Finland Bay

-         Immi WALLIN, Scientific Diver & Wreck Explorer (Finska)

 

Osrednje ime festivala je nedvomno Immi Wallin, ki se je prvič potopila pri osmih letih. Od takrat je potapljanje njen poklic in hobi. Je članica in motor skupine globokomorskih raziskovalcev »Badewanne«, ki odkriva skrivnosti, ujete v časovni kapsuli finskega zaliva. Zgodba, ki jo prinaša, govori o ladijskih razbitinah, nekaterih starih tudi več stoletij, ki so se ohranile skoraj nedotaknjene v posebnih pogojih tega dela Baltskega morja. Immi Wallin je tudi organizatorka enega največjih in najbolje obiskanih svetovnih srečanj potapljačev, lovcev na razbitine. Podrobnosti ilustrirane s fotografijami Jounnija Polkka in s filmi »Badewanne group« boste lahko spremljali v drugi temi »mini« simpozija »Diving AST«.

 

Petek, 30. januar 2015, ob 18.00

 

Otvoritev razstave podvodne fotografije štirih vrhunskih podvodnih fotografinj in razstave otroških del likovnega natečaja Sprehodi pod morjem

 

- Lill HAUGEN: Cold Water Magic (Norveška)

Lill Haugen je podvodna fotografinja in novinarka, ki prihaja iz majhnega mesteca Ørsta, ki leži na obali hladnega in temačnega fjorda na severozahodu Norveške. Svoje poglede s pomočjo fotografije in pisane besede objavlja v revijah širom sveta. Kljub mnogim obveznostim še vedno najde čas za potapljanje na najlepših potapljaških lokacijah na svetu kot tudi v hladnem Norveškem morju, od koder prihajajo posnetki, ki jih je namenila za festivala Sprehodi pod morjem. Lill je trikratna norveška državna prvakinja v podvodni fotografiji 2010,2011,2013, večkratna nagrajenka prestižnih mednarodnih tekmovanj kot so Ocean art photo competition, Deep Indoneesia in svetovna prvakinja leta 2011 v Turčiji. Kot sodnica oziroma članica žirije sodeluje na Švedskem državnem prvenstvu in na mednarodnem tekmovanju Haliotis, adventure photo competition na Portugalskem. S pripovedovanjem zgodb o podvodnem svetu pomaga k ohranitvi oceanov.

 

- Irena STANGIERSKA: Painted With Light (Poljska)

Oblikovalka in navdušena fotografinja je postavila ime Poljske na svetovni zemljevid podvodne fotografije. Vnesla je novo dimenzijo, ki je potapljači ne vidijo več s svojimi očmi. Podobe, ki jih prikazuje v svojih delih, so bližje tistim, ki sanjajo, da se enkrat v življenju potopijo v magični svet podmorja. Te idealizirane podobe nas kar kličejo, da jih pogledamo tudi v živo …

 

- Isabella MAFFEI: Where I Hear My Soul (Italija)

Italijanski avtomobili predstavljajo strast, hitrost in lepoto, tako pa bi lahko opisali tudi Isabello Maffei. Isa, kot jo kličejo prijatelji, vsak prosti trenutek preživi pod vodo, saj je njena fotografija obenem tudi njena obsesija. Svoje vtise iz morskih globin hrani na spominski kartici, ki predstavlja njen »koš« spominov izpod vodne gladine. Isabela je ena izmed tistih fotografinj, ki je izbrisala črto med moško in žensko podvodno fotografijo.

 

- Nataliya CHERVYAKOVA: The Polar Circle (Russia)

Odlična potapljavka na vdih, akademsko izobražena biologinja trde ruske šole uporablja podvodno fotografijo v prvi vrsti za dokumentiranje tako dogodkov kot živih organizmov, s katerimi se srečuje pri svojem raziskovalnem delu. Njene fotografije so posnete v polarnem krogu in jih lahko uvrščamo med dokumentarne, saj ne uporablja Photoshopa. Lahko bi dejali, da je njena fotografija najbolj prvinska izmed vseh štirih avtoric, ter polna zgodb in sporočil, vendar ne tako atraktivna kot pri ostalih, zato pa še vedno prikazuje podmorje takšno, kot je v resnici, kar pa za idealizirane podobe sodobnih podvodnih fotografov ne moremo več trditi.

 

Petek, 30. januar 2015, ob 18.30

 

Koncert

- MODUS DUO: Antonello Messina & Omri Hason (Švica) z gosti

Antonello Messina, izjemni italijanski akordeonist, pianist in skladatelj, že vrsto let predstavlja dinamično prisotnost na novi mednarodni jazz sceni kot samostojni glasbenik ali kot del različnih zasedb. Tokrat prihaja na veliki oder konjiške dvorane v zasedbi Modus z odličnim izraelskim tolkalistom Omrijem Hasonom. Koncert bo posebnost, saj se jima bodo pridružili tudi glasbeniki iz Slovenije, in sicer Borut Mori trio v sestavi Borut Mori (akordeon), Luka Herman Gaiser (kontrabas) in Nino Moreškič (tolkala).

Borut spada v vrh slovenskih akordeonistov in je prejemnik najvišje avstrijske glasbene nagrade Austrian world music aword. Kot pedagog je zaposlen na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, v svojem vzporednem življenju pa podobno kot Messina igra v različnih zasedbah.

Tokrat se nam obeta pravi »jam session« z dvema akordeonoma, dvema tolkalcema in kontrabasistom z glasbo iz različnih svetov kot so klasika jazz in etno.

 

Petek, 30. januar 2015, ob 20.00

 

Projekcije filmov svetovne produkcije leta 2014/2015

 

Sobota, 31. januar 2015, ob 18.00

 

Grand Prix večer

- Projekcije filmov svetovne produkcije 2014/2015

- Premiera filma »Buterfly into the blue« avtorjev Federica Botta & Alessandro de Rossi

- Pogovor z Immi Wallin in skupine "Badewanne" iz Finske

- Pogovor z Laurentom Marie, avtorjem filma Svet Ledu

- Predstavitev revije Invalidni potapljač

- Podelitev nagrad najboljšim mladim ustvarjalcem likovnega natečaj Sprehodi pod morjem

- Podelitev Grand Prix nagrade

 

Več na www.sprehodipodmorjem.si in www.iahd-adriatic.org

 

Vljudno vabljeni!

 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi