Logo MojaObčina.si

Slovenske Konjice

DANES
2°C
2°C
JUTRI
1°C
-7°C
dk zarja
Deli
Družba in javne storitve

DRUŠTVO KMETIC ZARJA

Število glasov: 0

Predstavitev

Januarja leta 1993 je skupina kmečkih žena in deklet  s podeželja takratne občine Slovenske Konjice ustanovila Društvo kmetic Slovenske Konjice. Kmetice tega območja so se pod nazivom Aktiv kmečkih žena družile že vrsto let pred tem. V društvo je bilo vedno vključenih zelo veliko članic, število se veča iz leta v leto; glavnina nas prihaja iz občine Slovenske Konjice, precej nas je tudi iz zreške občine, posamezne članice pa bivajo v drugih sosednjih občinah.

V zgodovini društva je bilo dvakrat spremenjeno ime društva: najprej zaradi razdelitve občine Slovenske Konjice na tri nove občine – takrat smo si nadele ime ZARJA, v letu 2013 pa smo zaradi večje prepoznavnosti imenu dodale še »Slovenske Konjice – Zreče«, tako da ni dvome o tem, da prihajamo iz krajev, ki segajo vse od vznožja Boča pa skoraj do vrha Rogle.

Društvo vseskozi daje velik poudarek izobraževanju svojih članic; pri tem posegamo ne le na področje kmetijstva, temveč tudi na področje zdravstva, medsebojnih odnosov, socialne in davčne politike, vzgoje otrok in še o marsičem drugem si širimo obzorja. V ta namen organiziramo predavanja, tečaje, delavnice, prikaze, še posebej pa so zaželene ekskurzije po Sloveniji in drugod. V svoji 20-letni zgodovini smo po dolgem in počez prečesale našo domovino, bile pa smo tudi že v Italiji, Švici, na Nizozemskem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini in Hrvaški, pa na Madžarskem in še kje. Vsako leto organiziramo tudi dva že tradicionalna pohoda, spomladi gremo od Črešnarja do Črešnarja, jeseni po obiščemo vinorodne griče in se podamo na pod od Čerjaka do Krošla.

Kmetice tudi redno  ponosno zastopamo kmečki stan na različnih prireditvah v naših občinah in tudi širše. Trudimo se obiskovalcem prikazati našo bogato dediščino, ki marsikje na podeželju še živi, v mestih pa se je izgubila v hitrem tempu življenja. Naj vsi, še posebej pa otroci,  vedo, kako pomembno vlogo ima slovensko podeželje! Že vrsto let tako pomagamo pri pripravi pogostitve na vseslovenskem shodu kmetov na Ponikvi, pripravljamo razstave jedi s poudarkom na tradicionalni hrani in podobno.

dk zarja Na izletu v casinoju kuharski tečaj razstava kruha

Zadnje vsebine