V Zdravstvenem domu Slovenj Gradec in Centru Lopan Mislinja smo v okviru Centra za krepitev zdravja, laboratorijev in s pomočjo dijakov Srednje zdravstvene šole Slovenj Gradec 14. 3. 2019 obeležili Svetovni dan Ledvic. Letošnji moto Zdravje ledvic za vse in povsod je namenjen ozaveščanju o dejstvu, da število ljudi s kronično ledvično boleznijo narašča. V Sloveniji je zdravljenje kronične ledvične bolezni, presaditev ledvice in dializno zdravljenje dostopno vsakomur, ki ga potrebuje. Povsod v svetu pa ni tako. Kljub večanju števila ljudi z ledvičnimi boleznimi je v svetu neenakost pri obravnavi bolnikov zelo pogosta. Kronična in akutna ledvična bolezen sta namreč pogosto posledica slabih socialnih razmer, v katerih se ljudje rodijo, rastejo, živijo, delajo in se starajo. Pogosteje sta prisotni v okoljih, kjer je prisotna revščina, spolna diskriminacija, pomanjkanje izobrazbe, poklicne nevarnosti in onesnaženje okolja. Letos še posebej izpostavljamo ukrepe za izboljšanja zdravja ledvic, kot so spodbujanje zdravega načina življenja. Hkrati se letošnji svetovni dan ledvic osredotoča še na ozaveščanje o škodljivem vplivu prekomernega uživanja soli. Kuhinjska sol vsebuje natrij, ki zaradi povišane koncentracije v telesu povzroča zvišanje krvnega tlaka, ki privede do okvare žilja in okvare ledvic. Sol uporabljamo za ohranjanje živil in izboljšanje okusa. Na dan lahko zaužijemo skupno največ 5 do 6 gramov soli – to je količina, enaka eni poravnani čajni žlički. Povprečni Slovenec zaužije dvakrat tolikšno količino soli. Večino soli zaužijemo z že pripravljenimi živili: približno 1/3 s kruhom, skoraj 1/3 z mesnimi izdelki in približno 10% z mlekom in mlečnimi izdelki. En kilogram kupljenega kruha lahko vsebuje kar 13 gramov soli. Da bi zmanjšali vnos soli, omejite količino kruha ter zaužite predelane in vnaprej industrijsko pripravljene hrane. Vnos soli boste lažje nadzorovali, če boste hrano pripravljali sami in s svežimi sestavinami ter jo rahlo solili ali pa sploh ne. Še posebej veliko soli zaužijemo z obroki v restavracijah (www.svetovnidanledvic.org).
Na stojnicah smo delili informativno gradivo, merili krvni tlak in krvni sladkor, ter testirali seč na prisotnost beljakovin. V Slovenj Gradcu je pristopilo 91 ljudi, 86 ljudi se je odločilo za pregled seča v laboratoriju, 9 vzorcev je bilo pozitivnih na beljakovine. V Mislinji je pristopilo 39 ljudi, 28 ljudi se je odločilo za pregled seča v laboratoriju, 2 vzorca sta bila pozitivna.
Udeležence, ki so imeli pozitiven test seča na beljakovine smo napotili v Splošno Bolnišnico Slovenj Gradec, kjer so prejeli dodatna navodila.
Z obiskom stojnic smo bili zelo zadovoljni, saj lahko z zgodnjim odkrivanjem upočasnimo ali zaustavimo napredovanje ledvične bolezni in preprečimo nastanek ledvične odpovedi, hkrati pa tudi ohranimo zdravo srce.
Renata Marošek dipl. m. s.




