Občine: Bistrica ob Sotli, Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Slovenj Gradec
DANES
6°C
3°C
JUTRI
8°C
1°C
Oceni objavo

Svetovni dan ledvic

V Zdravstvenem domu Slovenj Gradec in Centru Lopan Mislinja smo v okviru Centra za krepitev zdravja, laboratorijev in s pomočjo dijakov Srednje zdravstvene šole Slovenj Gradec 14. 3. 2019 obeležili Svetovni dan Ledvic. Letošnji moto Zdravje ledvic za vse in povsod je namenjen ozaveščanju o dejstvu, da število ljudi s kronično ledvično boleznijo narašča. V Sloveniji je zdravljenje kronične ledvične bolezni, presaditev ledvice in dializno zdravljenje dostopno vsakomur, ki ga potrebuje. Povsod v svetu pa ni tako. Kljub večanju števila ljudi z ledvičnimi boleznimi je v svetu neenakost pri obravnavi bolnikov zelo pogosta. Kronična in akutna ledvična bolezen sta namreč pogosto posledica slabih socialnih razmer, v katerih se ljudje rodijo, rastejo, živijo, delajo in se starajo. Pogosteje sta prisotni v okoljih, kjer je prisotna revščina, spolna diskriminacija, pomanjkanje izobrazbe, poklicne nevarnosti in onesnaženje okolja. Letos še posebej izpostavljamo ukrepe za izboljšanja zdravja ledvic, kot so spodbujanje zdravega načina življenja. Hkrati se letošnji svetovni dan ledvic osredotoča še na ozaveščanje o škodljivem vplivu prekomernega uživanja soli. Kuhinjska sol vsebuje natrij, ki zaradi povišane koncentracije v telesu povzroča zvišanje krvnega tlaka, ki privede do okvare žilja in okvare ledvic. Sol uporabljamo za ohranjanje živil in izboljšanje okusa. Na dan lahko zaužijemo skupno največ 5 do 6 gramov soli – to je količina, enaka eni poravnani čajni žlički. Povprečni Slovenec zaužije dvakrat tolikšno količino soli. Večino soli zaužijemo z že pripravljenimi živili: približno 1/3 s kruhom, skoraj 1/3 z mesnimi izdelki in približno 10% z mlekom in mlečnimi izdelki. En kilogram kupljenega kruha lahko vsebuje kar 13 gramov soli. Da bi zmanjšali vnos soli, omejite količino kruha ter zaužite predelane in vnaprej industrijsko pripravljene hrane. Vnos soli boste lažje nadzorovali, če boste hrano pripravljali sami in s svežimi sestavinami ter jo rahlo solili ali pa sploh ne. Še posebej veliko soli zaužijemo z obroki v restavracijah         (www.svetovnidanledvic.org).

Na stojnicah smo delili informativno gradivo, merili krvni tlak in krvni sladkor, ter testirali seč na prisotnost beljakovin. V Slovenj Gradcu je pristopilo 91 ljudi, 86 ljudi se je odločilo za pregled seča v laboratoriju, 9  vzorcev  je bilo pozitivnih na beljakovine. V Mislinji je pristopilo 39 ljudi, 28 ljudi se je odločilo za pregled seča v laboratoriju, 2 vzorca sta bila pozitivna.

Udeležence, ki so imeli pozitiven test seča na beljakovine smo napotili v Splošno Bolnišnico Slovenj Gradec, kjer so prejeli dodatna navodila.

Z obiskom stojnic smo bili zelo zadovoljni, saj lahko z zgodnjim odkrivanjem  upočasnimo ali zaustavimo napredovanje ledvične bolezni in preprečimo nastanek ledvične odpovedi, hkrati pa tudi ohranimo zdravo srce. 

  Renata Marošek dipl. m. s.

Oglejte si tudi