Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
5°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Planinci PD Slovenj Gradec na spominskem pohodu po Meškovi poti

V vaški skupnosti Sele – Vrhe sta prepoznavni cerkev Sv. Roka na Selah z grobom župnika in pisatelja Franca Ksaverja Meška (1881 -1964) in muzejsko urejena Meškova soba v župnišču. Po župniku in pisatelju Mešku , ki je v tamkajšnji župniji službovala 43 let , se imenuje pohodniška pot.
V soboto, 9. aprila se nas je 16  planincev v  zbralo pred župniščem na Selah. Kot  nekdanji domačin  na Selah  je pohod tradicionalno organiziral  in tudi vodil Ivan Hovnik, kot vodnika pa sta bila na pohodu tudi  Danilo Goljat in Marjeta Škorja. Kot planinci to znamo  smo pohod pričeli  zgodaj in se tako ob 7. uri podali na to 14km dolgo pot. To je pot, kjer moraš pustiti, da te prevzame življenje, ki tukaj utripa v spokojnosti narave.

Na izhodišču pohoda pri župnišču Sv. Roka smo  prisluhnili pozdravu in  kratkemu nagovoru z nekaj mislimi  Franca Ksaverja Meška, ki so zapisane v romanu o njem  z naslovom Šepetanje. Izvedeli smo, da je skrbnik župnišča in pisateljeve spominske sobe Marjan Hovnik letos prejel Priznanje vaške skupnosti Sele za skrbno delo pri ohranjanju muzejske zbirke.

 Na pohodu smo živahen prijateljski  klepet dopolnili s panoramskimi razgledi tako na Uršljo goro kot tudi na sever po gričih naše poti proti Sv. Neži. Pot nas je vodila po  travnikih in tudi po zgledno vzdrževanih in označenih gozdni odsekih te spominske poti . Postanek za malico  med potjo je vsekakor vedno dobrodošel in sledila je tudi  izmenjava dobrot iz nahrbtnikov. Zanimivost letošnjega pohoda smo bile pohodnice, saj smo z veseljem pripravile in prinesle več vrst peciv. Sprva  smo  vsi  skupaj presenečeno pogledali,  ko so številne škatle s pecivom prišle iz nahrbtnikov, nato pa z veseljem pojedli.

Pri spominskih obeležjih padlim v vojni smo za kratek čas postali  in nato  s spustom do cerkve Sv. Neže prišli do cilja našega pohoda. Letos smo pogrešali , da Lipi ni imel vrečke in nožka za regrat , kajti lani se je  izdatno oskrbel s to pomladansko zelo priljubljeno zelenjavo. In taki dogodki za  naše hudomušne nasmeške in prijazne pripombe prijetno popestrijo vsak naš pohod.

Po ogledu   cerkve smo se vračali po poti proti Vrham in nato preko glavne ceste naprej proti Selam in cerkvi Sv. Roka na izhodišče našega pohoda. Pri domačiji pri Zabelu nas je Feliks pogostil s šarkljem .

Franc Ksaver Meško je bil  pred Prvo svetovno vojno in po njej eden izmed najvidnejših predstavnikov slovenskega naroda na Koroškem in eden najbolj branih slovenskih pisateljev tistega časa. Vsekakor je  pohod po Meškovi poti  za naše društvo že tradicionalen , pa vendar vsakokrat malo drugačen , pester , zanimiv . Vodnik Danilo je  v fotografije ujel mnoge utrinke z narave , pohodnike in pomembna zgodovinsko kulturna obeležja s  prehojene poti. In zahvala velja vsem pohodnicam, ki ste nas pogostile.

 

                                                        Pripravila :           Marjeta Škorja

                                                                                     vodnica  PD  Slovenj Gradec

Oglejte si tudi