Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
12°C
JUTRI
24°C
12°C
Oceni objavo

Univerza za tretje življenjsko obdobje, U3ŽO

Prvi »študentje«, ki so meseca oktobra sedli v klopi Univerze za tretje življenjsko obdobje, U3ŽO, počasi zaključujejo s študijskimi programi, katere so obiskovali. V študijskem letu 2013/2014 je potekalo 14 študijskih programov. Tokrat vam bomo predstavili študijski program »ASTRONOMIJA«.

"To je naše prvo leto. Priznati moram, da sem v celoti zelo zadovoljen, posebej še nad zanimanjem članov naše skupine. Ni bilo nobenih težav ne pri predavanjih in ne pri organizaciji ekskurzije ali opazovanj.

Je pa to »trdo delo« in veliko dela; tako s pripravo predavanj in seveda tudi s pripravo ustreznega gradiva. Če me samo delo ne bi tako »vleklo«, bi verjetno hitro izgubil voljo.

 

Aktivnosti so bile sestavljene iz teoretičnega in praktičnega dela.

Prvi del študijskega programa je potekal v obliki predavanj ob bogatem slikovnem gradivu. Obravnavana so bila vsa osnovna področja astronomije: orientacija na nebu, najbolj znana ozvezdja, naše osončje, model našega osončja, planeti našega osončja, Luna, oddaljenost posameznih nebesnih teles – svetlobno leto, Deep sky – objekti (zvezdne kopice, meglice in galaksije), priprave za opazovanje (daljnogledi in teleskopi), zgodovina astronomije, naši najpomembnejši astronomi,…


Drugi praktični del študijskega programa pa smo razdelili na OPAZOVANJA in EKSKURZIJO.  Dogovorili smo se, da bomo izvedli opazovanje nočnega neba in opazovanje Lune in planetov, ki jih bo možno videti. Zaradi letošnjih slabih vremenskih razmer, pa tudi manj ustrezni legi večine planetov, so bila opazovanja organizirana proti koncu našega ciklusa. Izvedli smo: opazovanje nočnega neba in Jupitra, opazovanje Sonca in njegovih peg, opazovanje Lune.

Odpravili smo se tudi na ogled razstave v Vitanju v novih  prostorih KSEVT – , ki vključuje področja: Herman Potočnik – NOORDUNG, Voyager – DR. Mavretič, Bivanje v vesolju ( ORBITA – vsakdanjik v vesolju)."

 

Veselje se je ob koncu ozreti na  »prehojeno pot« in si reči: »Spet je nekaj narejenega na področju popularizacije astronomije med ljudmi.«

                                                                                                           (Mentor: Martin Brglez)

Oglejte si tudi