Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
0°C
JUTRI
22°C
4°C
Oceni objavo

Pomladansko praznovanje dvajsete obletnice Gimnazije Slovenj Gradec

V soboto, 14. 5. 2016, smo v Koroški galeriji likovne umetnosti v Slovenj Gradcu izvedli slavnostni koncert MePZ MISMOMI Šolskega centra Slovenj Gradec.

V soboto, 14. 5. 2016, smo v Koroški galeriji likovne umetnosti v Slovenj Gradcu izvedli slavnostni koncert MePZ MISMOMI Šolskega centra Slovenj Gradec.

Prireditev je sodila v sklop štirih praznovanj ob dvajseti obletnici Gimnazije Slovenj Gradec. Zimskega je sklenil bivši dijak in svetovno znan vibrafonist, ki je trenutno študent na Berklee College of Music v Bostonu,  Vid Jamnik s svojimi glasbeniki 15. januarja 2016, pomladnega je zaokrožil pevski zbor MISMOMI z gosti in simfoničnim orkestrom Cantabile, poletni se bo zaključil 17. septembra 2016 s pohodom na »sončni vzhod« za vse dosedanje generacije, sklepni dogodek pa bo srečanje vseh dvajsetih generacij slovenjgraških gimnazijcev s profesorji in starši 23. septembra 2016 na kulturnem dogodku v Športni dvorani Slovenj Gradec.
Za takšen način praznovanja smo se odločili, ker se zavedamo, da če znamo praznovati, znamo ustvarjati presežke, ki nam oplemenitijo vsakdan. Brez praznovanja človek ne more duhovno napredovati, biti duševno uravnovešen in iz dneva v dan postaja vse večji stroj.  Narod, ki se tega ne zaveda, ne raste in počasi hira, postaja neuravnovešen in neskladen.

Naj na tem mestu izkoristim razpoložljivi prostor za kratko razlago dinamike Šolskega centra Slovenj Gradec, ki v petih stavbah in dveh krajih, Slovenj Gradcu in Muti, združuje celo paleto izobraževalnih programov , obiskujejo jih dijaki od Črne na Koroškem do Radelj ob Dravi in Velenja. V svoje programe sprejema generacije, ki morajo postati zdrav temelj naše prihodnosti.

MePZ MISMOMI tako združuje dijake vseh programov in je živ organizem. V osmih letih delovanja je zborovodkinji Almiri Rogina uspelo združevati in voditi dijake, ki  se ob vstopu v njeno zavetje soočajo s puberteto,  divjanjem hormonov in se proti koncu srednje šole prelevijo v mladostnike, ki neprestano preverjajo, kolikšno vrednost ima vse tisto, česar so se naučili do takrat. Nekateri omagajo pred zaključkom šolanja, drugi vztrajajo do konca in še naprej. Na tokratnem koncertu so sodelovali vsi, od ustanovnih članov, bivših pevcev, instrumentalistov do profesorjev.

Ko opazujem delo s tolikimi individuumi, si ne morem kaj, da ne bi pred oči dobila vzporednice z delom mozaika. Mimogrede, mozaiki so skrita strast naše zborovodkinje. Sestavljanje odsluženih in razbitih keramičnih ploščic omogočata lepilo in fugirna masa. In tako so v tej zgodbi dijaki ploščice, Almira Rogina lepilo, fugirna masa pa smo vsi ostali, predvsem pa publika, ki s svojo prisotnostjo ovrednoti in nagradi opravljeno delo. Naj zaključim z besedami skladatelja in dirigenta pobratenega pevskega zbora Šolskega centra Trbovlje, Blaža Rojka, ki se je na koncertu pridružil Simfoničnemu orkestru Cantabile:«Ko me je naš župan vprašal, kaj pomeni njegov obisk našega koncerta, sem mu odvrnil, da predvsem to, da mladim pokaže, da jih podpira.«

Do zadnjega kotička napolnjena Galerija je dokazala, da imajo naši pevci ter z njimi Gimnazija podporo o kateri lahko le sanjamo. Ker se čudovitega vzdušja ne da opisati z besedami, naj izpostavim, da so koncert oblikovali: MISMOMI s komorno zasedbo Tria Rogina ter Dunjo In Aljošo Vrhovnik, Simfonični orkester Cantabile z dirigentom Marjanom Grdadolnikom, gimnazijec četrte generacije, Davorin Dolinšek, trenutno profesor na Nižji in srednji glasbeni šoli Celje, ki je odigral lastno Sonato v Des duru, 1. stavek, Zarja Gošnik, bivša dijakinja in učenka solo petja je s pevsko prijateljico in ob spremljavi Cantabila zablestela kot solistka. Solisti so bili tudi: violinistka Vivijana Rogina, dijakinja tretjega letnika Konservatorija za glasbo in ples, dobitnica mnogih nagrad in priznanj, Valentin Rogina, študent violončela na Akademiji za glasbo ter članice zbora MISMOMI: Polonca Pirnat, Katarina Gornjak, Valentina Rejavc, Katka Šoster in Nina Jenko. Ponosni smo na njih in v veliko veselje nam je, da je Koroška regionalna televizija dogodek posnela v celoti.

Slovenj Gradec ima veliko srečo, da je v svojem jedru  gostil  Simfonični orkester Cantabile, ki v svojem delovanju združuje vrhunske glasbenike, med katere pa z veseljem sprejme tudi mlade in perspektivne soliste instrumentaliste. Niso nas razvajali po naključju. Lahko se zahvalimo družini Rogina. Valentin, Aleksander in Vivijana ter Gaja, člani Kvarteta Rogina, so tudi člani Simfoničnega orkestra Cantabile in povezovalni člen. Vse to pa so omogočili prijazni podporniki: Slorational d. o. o. Slovenj Gradec, Elektro Celje d. d., SALUS d. o. o. Mežica, Ekološko društvo Slovenj Gradec, Godba na pihala Slovenj Gradec, Lepota oblike Lidija Smolar, fotograf Jure Horvat ter vsi, ki sodelujejo v projektu Vzemi in daruj za MISMOMI. Hvala jim. Na tem mestu bi se še zahvalila sodelavcem: Jelki Heleni Samec Sekereš, ki je izdelala rože in šopke, Majdi Ogriz, članici Ekološkega društva Slovenj Gradec, ki je izdelala darila za oba dirigenta, Nataliji Isak, Mojci Čerče, Bernardi Petrič in Vojku Šuštaršiču, ki je brezhibno vodil tehnično ekipo. Hvala tudi Koroški galeriji likovnih umetnosti, ki je na široko odprla vrata ter pomagala pri organizaciji dogodka.

Naj zaključim z mislijo, lepo je biti del pedagoškega procesa, ki na naši Gimnaziji ponuja pestro paleto dodatnih dejavnosti ter vsakega spodbuja na njegovi poti. In največja sreča za vse je, če se proti koncu potovanja v naših dijakih prebudi  duhovni svet osebnega presojanja različnih možnosti in odločanja v določenem položaju in če nadaljujejo popotovanje na univerzah in najdejo svoje mesto v univerzumu, če se z veseljem vračajo ali celo ostajajo v domačem kraju. In ja, mlade nič ne zanima, če jih ne znamo motivirati in jim ponuditi pravih stvari.

 

                                                                                                                              Zuhra Horvat

Oglejte si tudi