Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Magična moč barv

V študijskem krožku Magična moč barv, ki smo ga izvajali na Mocisu, smo se srečevali udeleženci, ki smo osnove likovne umetnosti spoznavali že v lanskem šolskem letu. Družila nas je želja po novem znanju in ustvarjanju. Naši odnosi so temeljili na medsebojnem zaupanju in spoštovanju. Na srečanjih se je ob ustvarjanju krepila tudi odgovornost drug do drugega, veselili smo se prav vsakega srečanja posebej.
Prvi dve srečanji smo namenili pridobivanju osnovnega znanja o barvi (osnovne zakonitosti barvnega kroga, barvne harmonije, barvne sorodnosti, barvni kontrast, barvne modelacije in barvne modulacije). V nadaljevanju pa je pot slikanja tekla za vsakega posameznika drugače. Slikali smo z akrilnimi barvami na različne slikarske podlage (grundiran karton, les, platno).

Za pestrost dogajanj na študijskem krožku je znal zelo dobro poskrbeti en in edini moški v skupini, ki se je posvečal predvsem akvarelu. Nekatere udeleženke so ob točno izbranem motivu (npr. po fotografiji) predelovale zastavljen slikarski problem, spet druge so izhajale iz geometrijskih oblik. Ene so se posvečale predvsem tihožitjem, druge pa upodabljanju krajine, spet vsaka na svoj lasten način s svojo značilno potezo.                          

Pri svojem izražanju z barvami so se krožkarji lotevali ploskovitih sestavov in si prizadevali prikazati polnoplastičnost  upodobljenega motiva.          

                                                     

Mentorica Špela Kovačič je veliko pozornost namenila sami gradnji likovnega dela – od celote k detajlom. Udeležence je usmerjala h krepitvi občutka za kvalitetno kompozicijsko postavitev in barvno uglašenost.        

           

Kar nekaj krožkarjev se je lotilo slikanja po predlogi (izbranega slikarja). V bistvu so se šele takrat zavedali, kaj pomeni »aktivno gledanje«.

Ob spoznavanju osnov barvnih zakonitosti je bil poudarek na individualnem delu s posameznikom, sledenju njegovemu lastnemu načinu izražanja in njegovemu tempu. Veliko pozornosti smo posvečali posameznemu slikarskemu problemu in odnosu do  dela.

Dodana vrednost študijskega krožka so bili razvijajoči se medsebojni odnosi,  zaradi katerih je bilo učenje tako prijetno, učinkovito in lahko. Posamezniki smo skupaj iskali uporabnost znanja, pred seboj smo imeli jasne cilje.  Med nami so se stkale globoke prijateljske vezi, z druženji bomo nadaljevali tudi v prostem času. Izmenjavali bomo izkušnje, svetovali in pomagali drug drugemu ali pa preprosto uživali v srečanjih.

Na podlagi tega smo se dogovorili, da bomo naše delo predstavili okolju. V MKC-ju Slovenj Gradec smo pripravili razstavo, ki smo jo otvorili 7. februarja 2013. Zelo veseli smo bili odziva okolice, saj se je otvoritve udeležilo res lepo število ljudi. Alina Hirtl nas je z virtuoznim ubiranjem strun popeljala v svet glasbe. Pripravili smo skromno pogostitev, vsak obiskovalec je dobil tudi spominček z lepo mislijo. Pripravili smo  „knjigo vtisov”, kamor lahko obiskovalci zapišejo svoje misli, mnenja, vtise.

Nastale slike, ki so odraz prizadevnega in zavzetega ustvarjanja vseh v prijetnem vzdušju novih zamisli in idej, bodo na ogled do 7. marca 2013.

Oglejte si tudi