Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
4°C
JUTRI
22°C
6°C
Oceni objavo

Skrbi nas, Mislinjska dolina ni primerna za gojenje hmelja!

 

 

Zaradi vedno večjega deleža hmeljišč, ki silijo na pragove domov nekaterih občanov, na območju Mestne občine Slovenj Gradec(Podgorje, Šmartno, Tomaška vas, Turiška vas, Mislinjska Dobrava (trenutno že več kot 125 hektarov) in vsak dan nastajajo nova, smo prepričani, da nam je kršena osnovna ustavna in z mednarodnimi konvencijami zaščitena pravica do življenja v zdravem življenjskem okolju.  Ko imamo v mislih še cca 500 otrok,  vključenih v Osnovno šolo Šmartno in Vrtec Šmartno, nas močno skrbi podatek NIJAZ-a, da je naša regija na prvem mestu v Sloveniji za obolevnostjo raka na koži in dihalih. Prepričani smo, da zaradi izjemno pogostega tretiranja s fitofarmacevtskimi sredstvi, obstaja utemeljen sum ogrožanja  zdravja občanov, saj zaradi zanosov FFS pogosto vdihavamo kontaminiran zrak. Prav tako obstaja tudi sum kontaminacije hrane, pridelane na domačih vrtovih in njivah na tem območju zaradi zanosa.

 

 

 

Naj še poudarimo, da so v Mislinjski dolini specifične klimatske razmere: stalna visoka zračna vlaga, neprevetrenost doline in s tem zastajanje vlažnega (kontaminiranega) zraka na dnu doline.

V obdobju našega delovanja smo pridobili nekaj zelo pomembnih dejstev, ki so bila s strani različnih strokovnjakov, (predvsem z Nacionalnega instituta za javno zdravje-NIJZ in ostali prisotni strokovnjaki - okrogla miza v Slovenj Gradcu, 19. 4. 2 018), izrecno poudarjena pravilna ravnanja v času škropljenja:

  • Škropljenje je potrebno napovedati in občane o tem obvestiti.
  • Priporočljivo je umikanje ljudi in živali  v zaprte prostore , zapiranje oken,
  • Priporočljivo je pokrivanje vrtov in še česa.
  • Vsaj 5 ur po škropljenju ni priporočljivo izvajati aktivnosti na prostem.
  • Rekreacijske dejavnosti na prostem v času škropljenja niso priporočljive.
  • Predstavnica NIJZ je izjavila: » Jaz take solate že ne bi jedla.«

Trenutno veljavni Pravilnik o pravilni uporabi fitofarmacevtskih sredstev je skrajno neprimeren in državljankam in državljanom ne zagotavlja izpolnitve 72. člena Ustave RS, kjer govori o zdravem življenjskem okolju;

»Vsakdo ima v skladu z zakonom pravico do zdravega življenjskega okolja. Država skrbi za zdravo življenjsko okolje. V ta namen zakon določa pogoje in načine za opravljanje gospodarskih in drugih dejavnosti.«

V času našega delovanja smo sicer nekaj malega dosegli, saj je bil iz uporabe tudi na našo pobudo umaknjen en pesticid. Največje pa je naše spoznanje, da je izredno slabo urejena zakonodaja na področju uporabe FFS, da je skrajno neprimerno umeščanje trajnih nasadov v prostor, da je veliko napak pri zagotavljanja ustavne pravice do zdravega življenjskega okolja, da je napačna strategija države o razdelitvi subvencij za kmetijstvo. Kmetijske subvencije se namenjajo tudi za pridelavo industrijskih rastlin (hmelja) namesto samo za pridelavo hrane, ker država nima dodelane strategije samooskrbe.

Zaznavamo problem odpadne hmeljevine z zmletimi polietilenskimi vrvicami. Inšpektorji imajo veliko dela.

Poudarjamo pa, da nas po skoraj letu in pol delovanja civilne iniciative za varovanja okolja in zdravja občanov (CIVOZ), po številnih pridobljenih informacijah s strani različnih strokovnjakov še mnogo bolj skrbi, kot nas je ob ustanoviti, saj se odpirajo številna nova vprašanja in se kažejo nove nevarnosti za naše zdravje in zdravo življenjsko okolje.

Vsakodnevne objave v medijih z ogroženosti okolja in zdravja, o neodgovornem ravnanju posameznikov, države, neustrezni zakonodaji, vplivu lobijev, vplivu kapitala, nam narekujejo, da moramo stopiti skupaj in se temu brezglavemu obnašanju posameznikov, države, podjetij upreti.

Malo imamo rodovitne zemlje. Čuvajmo jo, da ne bomo lačni.

Mejaši in posamezniki razmišljajo o tožbah, mi pa o moratoriju, taksah, dolini brez FFS. Vzgledovali se bomo po razvitem svetu….

Želimo in zahtevamo, da se tudi občinska politika , občinsko gospodarjenje, občinska usmeritev obrne v prid nam vsem, da jih začne skrbeti za zdravje nas vseh, za zelena delovna mesta, da začenjajo razmišljati o ostajanju mladih v občini, regiji.

  https://www.youtube.com/watch?v=gPDqcMRp7Tc

 (https://www.deloindom.si/vrt-in-zivali/zelenjavni-vrtovi/tudi-na-pobudo-slovenjgraske-iniciative-s-trga-umaknili-en-pesticid

Za CIVOZ:

Peter Metulj, predsednik 

 

Oglejte si tudi