Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
2°C
JUTRI
13°C
-1°C
Oceni objavo

Rožnati oktober 2017

Rožnati oktober je mesec osveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli skoraj 1300 žensk in okoli deset moških. Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje učinkovito ter vsaki bolnici individualno prilagojeno zdravljenje.

Ob tej priložnosti smo v Zdravstvenem domu Slovenj Gradec izvedli  nekatere aktivnosti  v občini Slovenj Gradec in Mislinja. Izvajalki sva bili  Petra Kamnik, dipl. babica, mag. zdr. nege in  Mateja Učakar, mag. zdr. nege, zaposleni v Zdravstvenem domu Slovenj Gradec, ter članici Koroškega društva za boj proti raku. Sodelovali so tudi predstavnik NIJZ-ja enota Ravne, Katarina Krenker, dipl. m. s. zaposlena v Zdravstvenem domu Slovenj Gradec, ter  dijakinje Srednje zdravstvene šole Slovenj Gradec.

 

13. 10. 2017 smo imeli informativno preventivno stojnico v Zdravstvenem domu Slovenj Gradec in Zdravstveni postaji Mislinja od 10.00 do 12.00 ure, kjer smo na učnem modelu dojk praktično prikazovali samopregledovanje dojk in razdeljevali zdravstveno vzgojna gradiva.  Želeli smo, da se ženske naučijo  pravilne tehnike pregleda in si dojke vsak mesec  preiskujejo same.

 

21. 10. 2017 smo imeli informativno zdravstveno vzgojno stojnico z modeli dojk v Mercator centru Slovenj Gradec.  Delili smo tudi roza pentlje, ki simbolizirajo boj proti raku dojk in so hkrati tudi simbol ljubezni. Obiskovalcem smo merili tudi krvni tlak in krvni sladkor in jih poučevali o zdravem načinu življenja, ter zdravi drži. Možen je bil tudi ogled modela debelega črevesa za promocijo programa Svit.


Zapisala : Učakar Mateja, mag. zdr. nege

Oglejte si tudi