Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
16°C
JUTRI
24°C
15°C
Oceni objavo

Poziv za nove ambasadorke in ambasadorje lahkega branja

Ambasadorke in ambasadorji lahkega branja so osebe, ki se zavzemajo, da imajo vsi ljudje dostopne informacije v njim razumljivi obliki. S svojo prepoznavnostjo promovirajo lahko branje in prispevajo k uveljavitvi dostopne komunikacije na nacionalni ali lokalni ravni ter tako pripomorejo k prepoznavnosti in razvoju lahkega branja ter boljšemu socialnemu vključevanju vseh ljudi v skupnost.

Zavod RISA, nevladna organizacija s statusom v javnem interesu na področjih kulture in socialnega varstva, je objavil poziv za zbiranje predlogov oz. prijav za nove ambasadorje in ambasadorke lahkega branja za leto 2024. Ta razpis je del dolgoročnega prizadevanja za promocijo lahkega branja in zagotavljanje dostopnosti informacij za vse.

Zavod RISA deluje na različnih področjih, kot so lahko branje, osebna asistenca, zagovorništvo in samozagovorništvo, ter razvija in nudi brezplačne podporne storitve za socialno vključevanje. Lahko branje je metodologija/način/orodje, ki omogoča, da so vsebine, kot so knjige, zakoni in druga gradiva, dostopne in razumljive vsem ljudem, tudi ljudem z intelektualno oviro, ljudem po poškodbi glave, ljudem z avtizmom, starejšim ljudem, ki imajo s staranjem povezane težave, tujcem, ki ne poznajo dobro jezika, in drugim ljudem, ki imajo težave pri pisanju, branju ali razumevanju standardnega jezika.

Zavod Risa od leta 2011 izdaja časopis "20 MINUT" v lahkem branju, ki je brezplačno dostopen na spletu in služi kot primer dobre prakse dostopnosti gradiv. Ambasadorji lahkega branja imajo nalogo promovirati dostopnost gradiv in spodbujati branje med ciljnimi skupinami, organizirati dogodke ter sodelovati pri pripravi in promociji besedil v lahkem branju.

Rok za oddajo prijav za nove ambasadorke in ambasadorje lahkega branja je 14. maj 2024, novi ambasadorji pa bodo razglašeni na dogodku "Dan za lahko branje", ki se bo odvil 29. maja 2024 v sodelovanju z Mestno občino Slovenj Gradec in Tretjo osnovno šolo Slovenj Gradec.

Aktualni ambasadorke in ambasadorji lahkega branja so: Adi Smolar, Aksinja Kermauner, Boštjan Gorenšek, Boštjan Žekš, Gojmir Lešnjak - Gojc, Hana Klančišar, Irena Grm, Irena Ivanuš Grmek, Jasna Murgel, Jernej Kuntner, Kajetan Čop, Lucija Ćirovič, Mateja Tajnšek, Milojka Bačovnik Komprej, Nejko Perko, Nevenka Kos, Peter Svetina, Sabina Breznik, Saša Pavček, Stojan Rozman, Špela Petač, Tatjana Strmčnik, Vlasta Nussdorfer.

Več informacij in pravilnik o ambasadorstvu je na voljo na povezavi Zbiramo prijave za nove ambasadorke in ambasadorje lahkega branja (risa.si).

Povezave

www.risa.si

Oglejte si tudi