Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

Poskrbimo za naše možgane, poskrbimo za naše zdravje

Tretji teden marca posvečamo enemu najbolj zanimivih organov v našem telesu. Gre za organ, ki ga sestavlja  približno sto milijard živčnih celic, za svoje delovanje pa porabi petino kisika, ki je na voljo telesu. Čeprav zavzema le petdesetino skupne telesne mase, življenje brez njega sploh ne bi bilo mogoče!

Seveda govorimo o možganih. Možgani so del našega osrednjega živčnega sistema, ki so kljub svoji majhnosti zelo kompleksni in nenehno izvajajo številne zahtevne naloge. Možgani nam pomagajo pri zaznavanju zunanjega sveta – omogočajo nam na primer, da lahko slišimo in prepoznamo svojo najljubšo pesem, okušamo in vonjamo različne jedi ter vidimo barve in predmete. Možgani nam pomagajo tudi pri tem, da na ulici prepoznamo prijatelja ali znanca, da se lahko z njim pogovarjamo o tem, kaj smo počeli včeraj ali kje smo preživeli poletne počitnice, kam smo namenjeni ter kako bomo pripravili današnje kosilo. Ko končamo naš pogovor, so možgani tisti, ki nas opomnijo, da ne zdrvimo brezglavo čez cesto. Možgani nam pomagajo pri varovanju tudi pred drugimi nevarnostmi in nam pomagajo, da se v svetu kar najbolje znajdemo. Vse te in še številne druge naloge opravljajo ves čas, tudi takrat, ko na to sploh nismo pozorni – ko dihamo ali nam bije srce, denimo.
Celoten prispevek, ki ga je za vas pripravila Mojca Šipek, psihologinja iz Centra za krepitev zdravja v Zdravstvenem domu Slovenj Gradec, lahko preberete na spletni strani zd-sg.si v zavihku Aktivnosti CKZ in krepimozdravje.si v zavihku Delavnice.

Oglejte si tudi