Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
4°C
JUTRI
22°C
6°C
Oceni objavo

V Slovenj Gradcu trajnostno mobilni

Različne vladne in nevladne organizacije Mestne občine Slovenj Gradec bodo tudi letos, med 14. in 22. septembrom, sodelovale v najbolj razširjeni kampanji za spodbujanje trajnostne mobilnosti.

Mestna občina Slovenj Gradec že sedmo leto zapovrstjo sodeluje pri organizaciji različnih osveščevalnih akcij, ki so namenjene omejevanju avtomobilskega prometa na določenih območjih, spodbujanju uporabe trajnostnih oblik prevoza in ozaveščanju prebivalcev o vplivih njihove izbire potovalnega načina.

In tudi letos je vodilo enako”, pove Aleksandra Gantar, koordinatorka ETM v Mestni občini Slovenj Gradec, pri čemer povdari, da je v mestih z urejenim prometom lepše in lažje živeti. “Tam, kjer vse lepo teče, hitreje in udobneje potujemo, hkrati pa tudi manj onesnažujemo svojo okolico. Manj hrupa pomeni tudi manj stresa. Manj delcev v zraku pomeni bolj zdrave posameznike. In vse skupaj pomeni bolj trajnostno in zadovoljno skupnost.”

Izvemo tudi, da projekte financira MOSG in sklad za podnebne spremembe, realizirajo pa nevladne organizacije - Zavod Ekopren, društvo Varno aktivne poti in raum AU.

Projekt “S kolesom v mesto” vabi v mesto kolesarje že od 1. avgusta dalje, pove vodja projekta, Vladimir Jarh Nikolič ter da bo v sklopu akcije, ki bo potekala do 22. septembra, vsak kolesar na vstopnih parkirnih kabinah mestnega jedra, prejel oštevilčen kuponček za popuste, ki so vnovčljivi pri več kot 50-ih ponudnikih, označenimi s plakatom KOLESARJU PRIJAZEN LOKAL. Dvomesečni projekt zaključujejo z nagradnim žrebanjem, ki bo v mestnem jedru Slovenj Gradca potekal 22. septembra, s pričetkom ob 17. uri.

V sklopu akcije “Pešbus”, ki poteka že tretje leto zapovrstjo in v sklopu katere sodelujejo učenci Prve OŠ Slovenj Gradec, Druge OŠ Slovenj Gradec in podružnične šole Pameče-Troblje, bodo prostovoljci spremljali mlajše šoloobvezne otroke v šolo. Akcija se pričenja 14. septembra in bo trajala teden dni. 

V sklopu projekta “Peš kažipot”, ki naslavlja vprašanja trajnostne mobilnosti in družbeno odgovornega angažmaja, pa bodo postavljene informacijske točke trajnostno osveščale o pomenu hoje in druženi odgovornosti.

Pomen osveščanjana o aktualnih družbeno-političnih temah in spodbujanja družbene odgovornosti, kamor trajnostna mobilnost zagotovo sodi, je izpostavil tudi Rado Carlo Poggi, kreativni vodja izvedbe projektov ter s povabilom na dogodke spomnil, da je uspeh odvisen od aktivne udeležbe vseh nas. Zatorej, prisrčno vabljeni!

Oglejte si tudi