Logo MojaObčina.si
JUTRI
8°C
2°C
ČET.
8°C
3°C
Oceni objavo

Mednarodna rokodelska razstava »SURPRISING LACE. AJOUR* IN ART&CRAFT« v Latviji s koroško udeležbo

Domačinka, priznana slovenska modna oblikovalka Stanka Blatnik Blagotinšek na razstavi sodeluje z modno kreacijo Gracious White, ki je nastala v sodelovanju s Čipkarsko šolo iz Idrije.

Pred 2 letoma smo v Podjetniškem centru Slovenj Gradec  skupaj s partnerji uspešno izvedli mednarodno rokodelsko razstavo ART@CRAFT EUROPE 2012, ki je v Slovenj Gradcu potekala v okviru Evropske prestolnice kulture Maribor 2012.

Dobri odnosi, ki smo jih s tujimi rokodelskimi institucijami spletli takrat (in jih »pletemo« še naprej), so botrovali povabilu k sodelovanju na razstavi »SURPRISING LACE. AJOUR IN ART&CRAFT«, ki v okviru Evropske prestolnice kulture Riga 2012 letos poteka v Latviji.

Tema razstave (ki jo organizirata Latvian Folk Art Union in Association of Culture Institutions of Riga City Council) je čipka, občudovana tako v tekstilijah kot tudi v arhitekturi, umetnosti ali v naravi. Od mostnih lokov in katedral do razkošnih oblačil s čipkami kot dela oblačilne kulture Evropejcev.

Veseli smo, ker je strokovna komisija na razstavo uvrstila dela predlaganih slovenskih ustvarjalk in ustvarjalcev, med njimi so kar 4 Korošice:

-          kolekcija ročno klekljanih prtičkov “FANTASY IN WHITE”, delo Terezije Kordež z Raven na Koroškem,

-          ročno klekljane rokavice, delo Mire Časar iz Dravograda,

-          unikatna objekta iz porcelana RELEASE 1 & RELEASE 2, delo Marije Rudolf iz Kotelj,

-          modna kreacija ''GRACIOUS WHITE'',  delo modne oblikovalke Stanke Blatnik Blagotinšek; vzorci čipke in klekljana čipka so delo Maje Svetlik in Zdenke Bogataj iz Čipkarske šole Idrija,

-          modna kreacija ''FIREWORKS'', delo modne oblikovalke Mojce Celin; vzorci čipke in klekljana čipka so delo Maje Svetlik in Marjete Bogataj iz Čipkarske šole Idrija,

-          modna kreacija ''RIVER IN WAVE MOTION'' delo modnega oblikovalca Boruta Šulina; vzorci čipke in klekljana čipka so delo Maje Svetlik in Marije Jereb iz Čipkarske šole Idrija.

 

Razstava je na ogled od 11. novembra 2014 do 18. januarja 2015 v cerkvi Sv. Petra v mestu Riga v Latviji, razstavljena dela pa prihajajo iz 12 evropskih držav (Latvija, Francija, Estonija, Litva, Irska, Gruzija, Finska, Norveška, Nemčija, Bolgarija, Slovenija in Velika Britanija). Seznam razstavljavcev: http://tautasmaksla.lv/.

 

Vsem izbranim slovenskim razstavljavkam in razstavljavcu iskreno čestitamo za uvrstitev na mednarodno razstavo »SURPRISING LACE. AJOUR* IN ART&CRAFT« in verjamemo, da bodo obiskovalci navdušeni!

 

Foto utrinki z odprtja razstave:

http://www.riga2014.org/lat/gallery/foto/1929-neparastas-mezgines-rigas-sv-petera-baznica

 

 

Oglejte si tudi