Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
ČET.
20°C
12°C
Oceni objavo

Ljubiteljska kultura v Mislinjski dolini: Tudi letošnja pomlad bo pestra z glasbenimi, gledališkimi in s folklornimi prireditvami

Danes v Mislinjski dolini deluje 30 različnih kulturnih društev, samo v Slovenj Gradcu deluje znotraj njih kar 68 skupin, v katerih število niso zajete otroške. Zato se nam tudi letošnjo pomlad obeta pestro dogajanje.

Zveza kulturnih društev Slovenj Gradec je prostovoljna organizacija, leta 1979 so takrat obstoječa društva v Mislinjski dolini čutila potrebo po združitvi. Predsednik te Zveze Franjo Murko je mnenja, da smo Korošci v številu izvajanj ljubiteljske kulture nadpovprečni, kar pojasnjuje z dejstvom, da v Mestni občini Slovenj Gradec v ljubiteljski kulturi sodeluje približno vsak deseti občan.

Prva spomladanska prireditev v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti Slovenj Gradec in Zveze kulturnih društev Slovenj Gradec je bila že 23. in 24. marca, to je tradicionalno srečanje vrtčevskih, otroških in mladinskih pevskih zborov. Nastopilo je 760 otrok samo iz Mislinjske doline.

Sledi 13. srečanje gledaliških skupin Anderličevi dnevi, na katerem se bodo spomnili tudi 400. obletnice smrti velikega Williama Shakespeara. Po odpovedi nastopa Koroškega deželnega teatra na tem srečanju so napovedane še tri predstave: 31. marca ob 19. uri predstava Vladimir v izvedbi Studia A in v režiji Francija Frankensteinerja (mentor Aleksandar Čaminski)  v Mladinskem kulturnem centru na Ozarah, nato še 2. aprila ob 17.30 uri tudi v MKC na Ozarah Beckettove kratke v izvedbi Studia A in ob 19.30 uri v Kulturnem domu Stari trg Čaj za dve v izvedbi KD Šmiklavž.  

13. aprila bo v dvorani Lopan v Mislinji srečanje otroških folklornih skupin Mislinjske doline Z igro, plesom in pesmijo v pomlad, 16. in 17. aprila pa bo že 52. Srečanje odraslih pevskih zborov Mislinjske doline in to je najstarejša revija pevskih zborov v Sloveniji.

Nekatere naše skupine bodo sodelovale na območnih srečanjih v drugih koroških krajih, saj bodo v mesecu aprilu Območno srečanje otroških gledaliških skupin Koroške, Območno srečanje odraslih folklornih skupin Koroške in Območno srečanje odraslih folklornih skupin Koroške (slednje že 1. aprila). Ta srečanja prirejajo območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za ljubiteljske dejavnosti.

V mesecu maju se bodo v organizaciji območnih izpostav JSKD nadaljevala regijska srečanja, s svojim načinom izvajanja programa pa je v tem mesecu poseben Teden ljubiteljske kulture.

Letos se bo zvrstilo tudi kar nekaj kulturniških jubilejev. Že v maju bodo 50. obletnico neprekinjenega delovanja praznovali pevci Moškega pevskega zbora Franc Ksaver Meško Sele in 20. obletnico Mešani komorni pevski zbor Carinthia Cantat. Letos bo praznovala svojih 40 let tudi Vokalna skupina Breznik, 20 let glasbena skupina Jazoo, 10 let Mešani pevski zbor Dar iz Razborja pod Uršljo goro in po 5 let kvartet klarinetov Claritet ter Folklorna skupina Trlice iz Razborja.

 

Ajda Prislan

 

Oglejte si tudi