Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
16°C
-3°C
Oceni objavo

Koroški deželni teater med ustanovitelji Mreže slovenskih ljubiteljskih gledališč: Združeni bodo močnejši

V torek, 10. aprila, so v Koroškem deželnem teatru Slovenj Gradec (KDT) sklicali novinarsko konferenco, na kateri so predstavili dva pomembna projekta. Predsednik KDT, Sergej Dolenc, ki je konferenco tudi vodil, je najprej predstavil projekt, ki ga v slovenski ljubiteljski gledališki sferi še ni bilo. Ideja, ki daleč presega občinske in celo državne okvire, bo zaživela 21. aprila v Slovenj Gradcu, točneje v Kulturnem domu v Podgorju, ki predstavlja domicilno dvorano KDT.
Gledališka tržnica (slogan »Gledališča pod isto streho), kot so jo poimenovali, bo v enem dnevu pod streho naše kulturne ustanove združila 30 slovenskih in zamejskih ljubiteljskih gledališč, ki bodo na tak način dobili možnost vzpostavitve stikov, mreženja, izmenjave programov, pogledov in izkušenj, predvsem pa bo udeležencem omogočila, da med bogatim programom (predstavljenih bo preko 40 predstav oz. produkcij), ki ga ponujajo slovenska gledališka združenja, izberejo kakovostne predstave in jih uvrstijo v svoje abonmaje ali povabijo k nastopom in izmenjavam. Ideja je v slovenskem prostoru nova in nekaj posebnega, saj ljubiteljska gledališča doslej niso imela priložnosti, da bi se predstavila druga drugim v organizacijskem in programskem smislu, temveč so bila pri promociji kulturne ustvarjalnosti prepuščena sama sebi. Projekt je naletel na izjemen odziv, v KDT pa so ponosni, da ga bodo izpeljali z lastnimi močmi, čeprav pri tem ne skrivajo pričakovanja, da ga bo ob dejstvu, da gre za projekt, ki pomembno promovira Slovenj Gradec, podprla tudi lokalna skupnost.

Drugi pomemben projekt, pri katerem kot soustanovitelj prav tako sodeluje Koroški deželni teater, pa je vzpostavitev Mreže slovenskih ljubiteljskih gledališč, katere ustanovitvenih sopodpisnikov je kar deset, pri čemer gre za najbolj znana in uspešna slovenska ljubiteljska gledališča. Pobuda o ustanovitvi tovrstne mreže je prišla s strani Šentjakobskega gledališča Ljubljana in njihovega direktorja, Borisa Kobala, potencial pa so hitro uvideli tudi v drugih gledališčih in med prvimi ga je podprl prav slovenjgraški Koroški deželni teater. Namen mreže je ponuditi sodelovanje in izmenjavo predstav gledališč članic mreže, ker pa je mrežo podprl tudi Javni sklad za ljubiteljske kulturne dejavnosti (svojo podporo je s podpisom ob ustanovitvi izkazal tudi direktor JSKD, mag. Marko Repnik), bo mreža delovala kot pomemben dejavnik in povezovalec ljubiteljske gledališke kulture v Sloveniji. Ljubiteljska gledališča v marsikaterem pogledu dosegajo, včasih pa samostojno ali v koprodukcijah celo presegajo kakovostno raven profesionalnih gledališč, zato je strokovno usmerjen in voden pristop čedalje nujnejši. Ker so se tiskovne konference in podpisa ustanovitvene listine udeležili predstavniki gledaliških združenj iz vse Slovenije in celo iz zamejstva, jih je posebej pozdravil tudi župan Andrej Čas, ki je udeležencem zaželel dobrodošlico v Slovenj Gradcu, jim čestital in obema projektoma zaželel veliko uspehov.

 

DS      

Oglejte si tudi