Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
16°C
-3°C
Oceni objavo

Brainobrainfest 2018 – tudi slovenjgraški brainobrainovci pokazali svoje izjemne sposobnosti

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani se je 290 otrok iz vse Slovenije udeležilo tekmovanja Brainobrainfest 2018, na katerem so se pomerili v hitrostnem računanju in prikazali osupljive veščine, pridobljene v okviru obšolskega programa Brainobrain. Otrokom sta se pridružila tudi ustanovitelj programa, Indijec Anand Subramaniam, in priljubljeni slovenski raper Rok Terkaj.

Brainobrainfest je že drugo leto zapored združil otroke in starše otrok, starih med 4 in 14 let, ki obiskujejo program Brainobrain, v Sloveniji prisoten štiri leta. V prvem, tekmovalnem delu Brainobrainfesta, so imeli otroci na voljo tri minute, da so s pomočjo starodavnega azijskega računala abaka izračunali čim več računov.

"Tekmovanje je namenjeno predvsem temu, da otroci sami vidijo, kako skozi leto napredujejo. Pa tudi temu, da vidijo, kako lahko s trudom in osredotočenostjo dosežejo in izboljšajo svoje cilje. Na tekmovanje se namreč pripravljajo že več tednov prej, bolj kot trenirajo, boljše rezultate dosežejo," je o tekmovanju povedal ustanovitelj programa Anand Subramaniam, ki je Slovenijo obiskal zaradi Brainobrainfesta.

 

Zdelo se je, da izvajajo nemogoče

 

Pred razglasitvijo rezultatov so otroci prikazali izjemne veščine računanja in marsikoga pustili brez besed. Petletniki so z izjemno hitrostjo in brez pomagal seštevali, odštevali, delili in množili trimestna števila, starejši otroci so brali angleško besedilo in hkrati v mislih s pomočjo posebnih tehnik računali dolge račune po nareku trenerke. Zbrani v dvorani so vzklikali od presenečenja in navdušenja. Še s kalkulatorjem bi potrebovali več časa za rešitev računa. Otroke je pozdravil tudi Rok Terkaj, ki je bil nad videnim osupel. "Otroci, ploskam vam. Če boste še naprej tako razvijali svoje možgane, boste lahko v življenju dosegli karkoli. Sam sem bil sicer vedno bolj nadarjen za besede kot številke," se je na koncu pošalil Rok Terkaj in s prostim ustvarjanjem rim pokazal, da si tudi z besedami lahko genijalen.

Otroci, ki so bili na tekmovanju najuspešnejši, so na koncu prejeli najvišje priznanje, pokal, podelili pa so tudi številne zlate, srebrne in bronaste medalje.

Brainobrain Slovenj Gradec je domov prinesel dva pokala, na kar smo izjemno ponosni. 

 

Brainobrain v otroku prebuja genija

 

Tekmovanje brainobrainovcev pa nikakor ni le matematično tekmovanje, prej prikaz osredotočenosti in napredka otrok v programu Brainobrain. Ta skrbi za miselno gimnastiko v najpomembnejših letih razvoja možganov, povečuje možgansko kapaciteto, spodbuja razvoj obeh polovic otrokovih možganov in krepi pomembne življenjske veščine.

 

Dandanes naprave uspavajo naše možgane

 

"Dandanes naprave toliko delajo namesto nas, da se naši možgani na nekaterih področjih enostavno ne razvijajo, kot bi se morali. Tako prihajajo otroci s fakultet z odličnimi ocenami, a nimajo razvitih pomembnih veščin, ki si jih želijo delodajalci. Kot so na primer uspešno in prepričljivo nastopanje pred drugimi, odločnost, iskanje rešitev izven določenih okvirov, vodenje ekipe, sposobnost hitrega razmišljanja," je o programu razložil ustanovitelj Anand Subramaniam.

Program Brainobrain dela na tem, da otroci v skupini dobro delujejo, da so osredotočeni, da imajo vodstvene sposobnosti, razmišljajo širše kot drugi otroci in da urijo spomin. "Številni otroci, ki so bili v Indiji vključeni v program že pred štirinajstimi leti, so sedaj na visokih položajih. Povedo, da so jim v podjetju nemudoma zaupali zahtevnejše naloge," je povedal Anand Subramaniam.

 

O programu Brainobrain

 

Brainobrain je po svetu večkrat nagrajeni program za izobraževanje otrok, ki ga je leta 2003 razvil Indijec Anand Subramaniam skupaj s svojima bratoma. Spodbuja razvoj obeh polovic možganov, življenjskih veščin in učinkovitih NLP tehnik. "Program spodbuja razvoj mladih genijev po vsem svetu," je ustanovitelj na kratko opisal program, ki se osredotoča na pomembne veščine, kot so koncentracija, spomin, poslušanje, sposobnost učenja, kreativnost in vizualizacija. V dveh polnih urah tedensko otroci računajo z abakom ali s pomočjo vizualizacije, rešujejo miselne izzive, tkejo tesna prijateljstva in medsebojno sodelujejo. Brainobrain, ki zelo hitro vpliva na otrokovo vedenje in njegove mentalne sposobnosti, je danes prisoten v 37 državah po svetu in izobražuje več kot 200.000 otrok.

 

Brainobrain ni šola, otroci ga občutijo kot izziv

 

Tea Grbić, direktorica programa Brainobrain za Slovenijo, je strnila svoja opažanja: "Opažam, da otroci postanejo v šoli hitrejši in dalj časa zdržijo pri nekaterih aktivnostih. Spontano začnejo iskati izzive." Dodaja, da starši pogosto pričakujejo, da bo otrok zato boljši pri matematiki, vendar daje Brainobrain veliko širše znanje in se osredotoča predvsem na veščine, ki bodo otroku prišle prav pri vseh šolskih predmetih in v življenju na splošno. Otroci se v programu Brainobrain namreč umirijo, postanejo bolj motivirani, samozavestnejši, pogumnejši, znajo si postavljati osebne cilje, razvijajo vztrajnost in vedo, da je za uresničevanje ciljev treba tudi dalj časa delati.

Metoda Brainobrain je nedavno prejela prestižno nagrado "Best Kids Education Brand Award" za leto 2017.

 
Milena Pogorevc, Brainobraintrenerka

 

Oglejte si tudi