Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
4°C
JUTRI
22°C
6°C
Oceni objavo

14. novembra obeležujemo svetovni dan sladkorne bolezni

Svetovni dan sladkorne bolezni je 14. november. Letošnje geslo se glasi: »Ljudje s sladkorno boleznijo so tako kot TI IN JAZ, ne obravnavajte jih drugače.«

Sladkorna bolezen (diabetes mellitus) je kronično stanje, kjer celice trebušne slinavke ne proizvajajo dovolj hormona inzulina oziroma telo proizvedenega inzulina ne more učinkovito rabiti. Inzulin potrebujemo, ker omogoča prehod ogljikovih hidratov iz krvi v celice. Če do tega ne pride, celice ne morejo normalno delovati, posledično pa je motena presnova ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob.

 

Opozorilni znaki sladkorne bolezni so povečano izločanje vode (uriniranje), stalna žeja ali lakota, slabo počutje, počasno celjenje ran, izguba teže, zmanjšana odpornost ...

 

Bolezen ugotovimo po višini krvnega sladkorja (v milimolih na liter – mmol/L). Normalne vrednosti na tešče so od 3,5 – 5,6 mmol/L. Na sladkorno bolezen kaže koncentracija sladkorja v krvi višja od 7 mmol/L na tešče, oziroma nad 11 mmol/L po hranjenju.

 

Glede na vzrok nastanka bolezni sladkorno bolezen razdelimo na več tipov. Najpogostejša sta sladkorna bolezen tipa 1 in sladkorna bolezen tipa 2.

Sladkorna bolezen tip 1 je avtoimunska bolezen, saj telesni lastni imunski sistem napade celice trebušne slinavke, te pa kar naenkrat ne proizvajajo več inzulina. Posledica je hiter porast sladkorja v krvi. Bolezen se ponavadi pojavi pri otrocih oziroma odraslih do 30. leta starosti, razvije pa se lahko že v nekaj tednih. Takšni bolniki potrebujejo doživljenjsko zdravljenje z inzulinom.


Sladkorna bolezen tip 2 je v največji meri posledica nezdravega življenjskega sloga. Glavni dejavniki razvoja bolezni so debelost, neprimerno prehranjevanje, premalo gibanja, zvečan krvni tlak in maščobe v krvi, vpliv pa imajo tudi geni. Pri tem tipu trebušna slinavka na začetku proizvede dovolj inzulina, a ga telo ne more učinkovito porabiti. Če ne začnemo z zdravljenjem bolezni, se trebušna slinavka počasi iztroši in proizvaja čedalje manj inzulina. Bolezen se razvija več let in se ponavadi pojavi po 50. letu, zadnje čase pa se vse pogosteje pojavlja pri mlajših in celo pri otrocih. Najpomembnejši dejavnik zdravljenja je sprememba življenjskega sloga. Kadar to ne zadostuje, uporabimo zdravljenje s tabletami (ti. peroralni antidiabetiki), če pa tudi to ni dovolj, je nujno zdravljenje z inzulinom.

 

V Sloveniji je več kot 150.000 bolnikov s sladkorno boleznijo, število pa nezadržno narašča. Od tega je kar 90 % bolnikov s sladkorno boleznijo tip 2, še veliko pa jih naj ne bi bilo odkritih.

 

Akutni zapleti sladkorne bolezni so zelo resni in so pogosto smrtni, vendar se redko razvijejo. Problematični so kronični zapleti, ki se razvijajo počasi in so posledica neurejenega sladkorja v krvi skozi daljše časovno obdobje in predstavljajo glavni vzrok smrti bolnikov s sladkorno boleznijo. To so kardiovaskularni zapleti (ateroskleroza, srčni infarkt, možganska kap), diabetična nefropatija (zaplet na malih žilah v ledvicah, ki lahko vodi v odpoved ledvic), diabetična retinopatija (okvara žilic na očesnem ozadju, ki lahko vodi v oslepitev), diabetična nevropatija (okvara živcev) in diabetična noga (lahko vodi v amputacijo noge).

 

Pri preprečevanju in zdravljenju sladkorne bolezni je zelo pomembno upoštevanje naslednjih načel:

  • ustrezno prehranjevanje: dnevna potreba po energiji naj bo razdeljena v več manjših obrokov in naj obsega živila, ki vsebuje veliko vlaknin; živila iz polnozrnate moke (rž, ajda); ječmen in oves; krompir v olupku; neoluščen riž; zelenjava; surovo sadje, predvsem jagodičje; fižol, grah, soja; posneto mleko; nemastna skuta; jajčni beljak; nesladkane pijače; občasno ribe, pusto meso, mleko, polmastni sir, krompir, riž in testenine ...

  • zmanjšanje telesne mase, če je potrebno

  • urejen krvni tlak in maščobe v krvi

  • spremljanje vrednosti glukoze v krvi

  • primerna telesna aktivnost (vsaj 5 krat tedensko po vsaj 30 minut zmerne vadbe: hoja, tek, kolesarjenje, plavanje ...)

  • prenehanje kajenja

  • omejitev alkoholnih pijač

  • reden obisk zdravnika in zobozdravnika

  • omejitev stresa

  • ozaveščenost o zdravem življenjskem slogu

 Napisala Simona Rupreht in Marcel Prikeržnik.

 

Povezave

Diabetes-zveza
Vpd

Oglejte si tudi