Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
8°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

ZANIMIV IN POUČEN KULTURNI DAN V PIŠECAH

V januarju se je večina sedmošolcev OŠ Sava Kladnika Sevnica odpravila za en teden v zimsko šolo v naravi, ostali učenci pa smo imeli organiziran teden dejavnosti. V zadnjem šolskem dnevu tedna smo obiskali Pišece.

Zjutraj smo si razdelili malico in se odpravili na avtobus. Pot je trajala skoraj uro. Najprej smo si ogledali Pleteršnikovo domačijo, ki stoji na majhnem hribčku. Pred vrati domačije nas je že čakal naš vodič, ki je bil včasih ravnatelj šole v Pišecah.

Hiša Maksa Pleteršnika je preurejena. Pleteršnik se rodil se je 3.decembra leta 1840 v Pišecah. Na ta datum se je rodil tudi France Prešeren, le štirideset let prej. Maks Pleteršnik je obiskoval ljudsko šolo v rojstnem kraju, kasneje pa je na dunajski univerzi študiral latinščino, grščino in slovansko jezikoslovje. Krajši čas je služboval tudi v Mariboru, Celju, Gorici in v Trstu, od 1871 pa do upokojitve pa na gimnaziji v Ljubljani. Umrl je 13. 9. 1923 v Pišecah, kjer je tudi pokopan. Na njegovem spomeniku so vklesane besede: “Dal narodu je svojemu zaklad, odkril bogastvo mu slovenskega jezika.” Pleteršnikovo najuspešnejše življensko delo je Slovensko-nemški slovar, ki je izšel v dveh knjigah v letih 1894 in 1895. Vsako leto septembra potekajo v Pišecah Pleteršnikovi dnevi. Leta 1994 so bila končana prenovitvena dela na Pleteršnikovi domačiji. Uredili so stalno razstavo originalnih predmetov, knjig in pohištva. V kletnih prostorih je urejena vinogradniška zbirka. Ob hiši stoji kamnito obeležje s portretom Maksa Pleteršnika, ki ga je v bronu oblikoval akademski kipar Vladimir Štoviček. Umetnik je naredil tudi kip Sava Kladnika, ki ga imamo pri šoli.

Čas je bil za malico, zato smo se odpravili v prenovljeno klet. Pojedli smo sendviče ter popili topel čaj. Imeli smo še dovolj časa, zato smo se sprehodili po Pišecah in si  ogledali mlin, grob Maksa Pleteršnika in cerkev sv. Mihaela. Cerkev je bila toplejša kot ozračje zunaj. Na koncu smo se še posladkali z lizikami.

Preživeli smo poučno dopoldne, saj smo spoznali življenje in delo pomembnega slovenskega moža, ki je pustil nepozaben pečat v slovenskem jezikoslovju.

 

Neli Markl, 7.b

OŠ Sava Kladnika Sevnica

Oglejte si tudi