Logo MojaObčina.si

Sevnica

DANES
30°C
12°C
JUTRI
34°C
13°C
Deli
7276

Tematska pot Gozd je kultura vabi na sevniški grad

Grad Sevnica je osrednja kulturno-turistična znamenitost mesta in občine Sevnica. Nad starim mestnim jedrom Sevnice je na grajskem pobočju poleg gradu, Lutrovske kleti in Vrtnarjeve vile mogoče obiskati mogočna stara drevesa grajskega parka, ki se na severni strani gradu neopazno sklepa z grajskim gozdom. Kot sta grad Sevnica in Lutrovska klet kulturna spomenika, sta grajski park in grajski gozd zaščiteni naravni vrednoti, ki s številnimi in tudi posebnimi drevesi ponujata poleg občudovanja tudi možnosti učenja in izobraževanja o gozdu. Različne vsebine o drevesih, drevesnih vrstah, delih dreves in vlogi dreves za ljudi, živali in naravo se združujejo v tematski poti na gradu Sevnica, imenovani Gozd je kultura. Začetek in konec krožne poti je na spodnjem parkirišču (makadamsko parkirišče za avtodome in avtobuse) pod gradom. Pot je označena, lahko pa jo obiščete sami ali z vodnikom.

S sprehodom po tematski poti Gozd je kultura želimo, da obiskovalci spoznate drevesne vrste in delovanje posameznega drevesa kot celote. Zaznate, kaj pomeni vrednost gozdnega prostora z gozdnimi tlemi in različnimi funkcijami gozda, do fotosinteze. Še posebno pa želimo, da obiskovalec s svojimi občutji začuti in zazna ljubezen dreves, ki se prelije v samo grajsko poslopje Gozd je kultura.

Gozd je občutenje in ljubezen, ki nas zna nagovarjati v paradigmi povezovanja, spoštovanja, združevanja in zaupanja. Je dokaj mlad sistem na planetu Gaia, a ima kljub temu v svojih nedrjih izjemno živo bitje, staro več let. Gozd je odprta knjiga o zgodovini in prihodnosti. Sledovi človeške dejavnosti so vpeti v harmoničnost gozdne – grajske – slike. Drevesa, tla in skupna energija pričajo o dejanju naših prednikov. Na naši poti ne obstajajo ločnice med naravnimi toki kot snovmi, kot so npr. zrak, drevesa, voda, živalstvo, tla, veter … Vse je povezano v kibernetično spiralo fotosinteze.

Ob poti je didaktični objekt  "deblak", ki ponazarja različne vrste lesa (kar 32 drevesnih vrst), sestavljen iz različnih desk, samostoječih, temeljene in pokrite s steklom. Postavljene v krog.

Ob poti je tudi nov čebelnjak, ki je nastal v sklopu projekta Trajnostni razvoj Lisce za zdravo Posavje in so ga čebelice naselile spomladi 2019.

Kontakt za vodene oglede in preostale informacije: 051 680 287, dozivljaj@kstm.si

 

KŠTM Sevnica

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi