Logo MojaObčina.si

Sevnica

DANES
7°C
0°C
JUTRI
10°C
-2°C
Deli
6953

9. Festival modre frankinje

Tradicionalno pozitivni odzivi obiskovalcev in sodelujočih po izvedbi 9. Festivala modre frankinje so spet utrdili mesto tega edinstvenega vinsko-kulinaričnega dogodka, ki krepi prepoznavnost Sevnice in Posavja. Najbolj moder festival v Sloveniji je v četrtek, 6. junija, tradicionalno povezal pridelovalce modrih frankinj in drugih vin iz Slovenije, Avstrije in Madžarske.

Festival modre frankinje je edinstveni enološko-kulinarični dogodek, prepoznaven v domačem okolju in zunaj njega. Je promocija vinogradništva in kulture pitja vina ter modre frankinje kot sorte vina, ki je po raziskavah nemških znanstvenikov izvorno slovenska sorta, namen pa je spodbujanje kakovostne pridelave in prodaje vin ter spremljajoče kulinarične ponudbe. Osrednja nit festivala, ki je potekal v parku gradu Sevnica, je bila tako predstavitev 25 pridelovalcev modre frankinje z vseh vinorodnih območij te žlahtne sorte, tudi iz Avstrije in Madžarske. Modro frankinjo so z različnimi lokalno značilnimi jedmi osmislili kulinarični mojstri iz Gostišča Dolinšek z Vrha pri Boštanju, Hotela Ajdovec – Restavracije Ajda iz Sevnice in Bowlinga DeLuxe iz Sevnice.

V spremljevalnem programu so si številni obiskovalci v popoldanskem času lahko vodeno ogledali grad Sevnica, se preizkusili v nagradni pokušini v grajski vinoteki, prisluhnili edinstvenem koncertu Spajanje vina in glasbe, zvečer pa je sledila slavnostna razglasitev rezultatov ocenjevanja modrih frankinj. Sedemčlanska mednarodna strokovna komisija pod vodstvom Roberta Gorjaka je na ocenjevanju, ki je potekalo 9. maja, ocenila 103 vzorce modrih frankinj iz Slovenije, Madžarske in Avstrije, in sicer v treh kategorijah. V kategoriji redne trgatve letnika 2018 je zmagala Vinska klet Prus iz Krmačine pri Metliki, v kategoriji starejših letnikov in barrique Bodri Winery iz Madžarske, v kategoriji posebnih vin pa Klet Krško. Prvak festivala, izbran med tremi najboljšimi v posameznih kategorijah, je postal Bodri Winery z modro frankinjo letnik 2016. Celotna razvrstitev ocenjevanja je v katalogu 9. Festivala modre frankinje, ki je objavljen na www.modra-frankinja.com.

V dogajanju so se zvrstili pozdravi gostov, organizatorja, predstavnikov lokalne skupnosti in podpornikov festivala, zbrane pa je do konca prireditve navduševala glasbena zasedba Kranjci. KŠTM Sevnica se kot organizator dogodka za partnerstvo zahvaljuje Občini Sevnica, vsem sodelujočim pri izvedbi dogodka, podpornikom ter seveda vsem obiskovalkam in obiskovalcem festivala.

Vsebina 9. Festivala modre frankinje poteka v sklopu projekta Modra frankinja – žametno vino regije Posavje, ki smo ga štirje partnerji (Kmečka zadruga Sevnica, Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, Center za podjetništvo in turizem Krško, Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica – nosilec) skupaj vsebinsko oblikovali in zanj uspešno pridobili sredstva programa CLLD iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP).

 

Rok Petančič,
KŠTM Sevnica

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi