Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Grajsko lutkovno gledališče Sevnica gostovalo v ZDA

Grajsko lutkovno gledališče Sevnica je sredi oktobra poletelo iz Benetk na tritedensko turnejo po ZDA od Chicaga do Washingtona. Na mednarodnem dogodku Kids Euro Festivalu 2019 je namreč zastopalo Slovenijo.

Turnejo smo začeli pri naših rojakih v Chicagu oz. Lemontu in jim v kulturni dvorani zaigrali lutkovno predstavo Grdi raček v angleščini in slovenščini. 

Z najetim kombijem smo odpotovali v Cleveland, kjer živi največ Slovencev v ZDA. Poleg lutkovne predstave smo z otroki izdelali skoraj 80 lutk in komplet ročnih lutk za njihovo predstavo Rdeča kapica. Ob obisku gen. konzulke Alenke Jerak smo postavili še slikarsko razstavo Lutkart Slovenia.

Pot smo nadaljevali v Pittsburgh, tam pa so nas pričakali s country glasbo, ker so praznovali noč čarovnic. 

Po lutkovni predstavi v obeh jezikih, ki je napolnila kulturno dvorano z rojaki več generacij, smo v mraku krenili proti Washingtonu in tam drugi dan imeli največji izziv naše turneje, nastop v največjem kulturnem hramu Amerike Kennedy Cultural Center. 

Pred polno dvorano Millennium stagea in veleposlanikom Slovenije v ZDA Stanislavom Vidovičem z gosti smo suvereno odigrali The Ugly duckling v angleščini in navdušenemu občinstvu dostojno predstavili Slovenijo. Predstavo so neposredno prenašale štiri kamere, na spletu si jo lahko ogledate na Youtubu.

Opravili smo tudi intervju za TV Slovenija 1 in z ameriško novinarko.

Na svoj nastop smo povabili tudi našo rojakinjo in prvo damo ZDA Melanijo Trump, a je bila žal zasedena.

S predstavo Grdi raček smo v Washingtonu poleg KCC nastopali tudi v elitni British International Highschool, v Shakespeare Theater in dvakrat v Atlas Theater. 

To so gledališča z zelo kakovostnim mednarodnim programom, zato smo bili počaščeni in ponosni, da so nas izbrali in povabili na oder, da smo navdušili gledalce z brezhibno odigrano predstavo in zelo uspešno in častno predstavili kulturo Sevnice in Slovenije.

Na precej naporni 22-dnevni turneji po Ameriki smo prevozili skoraj 4000 kilometrov, obiskali tri največje skupnosti naših rojakov v ZDA, posneli veliko kadrov dokumentarnega filma za AVI Film, izvedli lutkovno delavnico in postavili lutkovno slikarsko razstavo Lutkart Slovenija, s pomočjo veleposlaništva Republike Slovenije v Washingtonu na Kids Euro Festivalu 2019 pa smo kot predstavniki Slovenije uspešno odigrali predstavo Grdi raček na zelo uglednih gledaliških odrih in se na celotni poti predstavili z osmimi predstavami več kot 1000 gledalcem po ZDA.

 

Bernard  Pungerčič,

GLG Sevnica

Oglejte si tudi