Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
5°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

Hoja v klanec

Hoja je ena najosnovnejših in najbolj dostopnih oblik rekreacije. Na Posavskem imamo to srečo, da je na voljo obilo pohodnih poti in dostopnih vrhov.

Hoja po ravnem terenu od vas zahteva določen napor, sploh hitra. Vendar je treba takoj, ko se teren začne nagibati navzgor, vložiti še precej več truda, saj morate premagati še višinsko razliko. Čeprav je hitrost hoje navkreber manjša kot po ravnini, je intenzivnost napora večja. Poveča se delovanje fizioloških procesov v telesu, poraba kalorij, zviša se srčni utrip, zgodi se, da je količina izmenjevanja zraka med okolico in pljuči večja. Hoja navzgor od mišic zahteva več vloženega dela za premagovanje vertikalne komponente poti.  Najbolj se poveča aktivacija zadajšnje mišične verige (glutealne mišice, zadnje stegenske in mečne mišice).

Pred vadbo hoje navzgor se je treba primerno ogreti. To najlažje storite z 10-minutno hojo po ravnini. Pri hoji navzgor delamo krajše korake in odvisno od strmine poti spreminjamo tudi naklon telesa. Vadba postane še bolj celostna, če uporabljamo pohodne palice. S tem prenesemo mišično delo tudi na roke in trup. Pri spuščanju v dolino pa palice sodelujejo pri razbremenitvi sklepov, še posebno kolen.

Jan Samide, KŠTM Sevnica

Oglejte si tudi