Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
3°C
JUTRI
15°C
1°C
Oceni objavo

Pekli smo z varovanci VDC Sevnica

Kako smo v Aktivu kmečkih žena Tržišče potrebovali svoje prostore s kuhinjo, dokazujejo že številne kuharske in pekovske delavnice, ki  jih članice organiziramo za vse generacije.
Na pobudo Metode in Lare Bec smo predzadnji  dan v maju  tokrat  povabile na pekovsko delavnico prav posebne goste. Varovance iz VDC Sevnica (Varstveno delovni center) sta pripeljali v Tržišče njihovi mentorici  Mateja in Danijela. Po kratkem pozdravu in dobrodošlici smo jim  zavezale predpasnike, jim dali navodila in delovna akcija se je začela. Kvašeno, malo boljše  testo je bilo že pripravljeno. Razdelile smo ga na  koščke,  varovanci pa so jih okroglali ali razvaljali in oblikovali v brioš pecivo: rakce,palme,srčke,polžke in še druge oblike. Iz drugega krušnega testa pa so naredili žemljice ali pletenice. Nad svojimi izdelki so bili navdušeni in presrečni. Kljub svoji gibalno zmanjšani spretnosti so se zelo potrudili. Izdelali so krasne pekovske izdelke in bili zelo ponosni, da jim je uspelo. Dokazali so, da tudi oni zmorejo.
Medtem, ko se je pecivo peklo v pečici, smo jim skuhale kavo in malo poklepetale z njimi. Zanimalo nas je, kaj vse počnejo varovanci v Varstvenem delovnem centru. Izvajajo veliko aktivnosti prilagojene njihovim sposobnostim. Izdelujejo vizitke, izdelke iz lesa in druga ročna dela, plešejo, pojejo, tudi kuhajo in hodijo na izlete. Ukvarjajo se tudi s športom in na tekmovanjih dosegajo odlične rezultate.
Ko je pecivo zadišalo iz pečice, smo ga malo ohladile  in zložile v papirnate vrečke. Vzeli so  vsak svojo, nato pa smo se poslovili. Lepo so se zahvalili in obljubili smo si, da se še srečamo. Z veseljem jih še povabimo in jim polepšamo dan. Tudi oni so del naše družbe in nikakor ne smemo pozabiti nanje.

                                                                 Fani Borštnar, Akž Tržišče

Oglejte si tudi