Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
5°C
PON.
27°C
7°C
Oceni objavo

Tekmovanje iz prve pomoči za osnovnošolce

V ponedeljek, 25.3. je v Olimpijskem centru v Podbrezniku potekalo lokalno tekmovanje osnovnošolskih ekip prve pomoči v okviru Območnih združenj Rdečega križa Novo Mesto in Sevnica, ki ga je organiziralo Območno združenje RK Novo Mesto.

Tekmovanja se je udeležilo sedem ekip iz OZRK Novo mesto in sicer: ekipe prve pomoči OŠ Šmarjeta, Brusnice, Otočec, Stopiče, Grm, Žužemberk in Vavta vas ter tri ekipe OZRK Sevnica in sicer iz OŠ Milana Majcna Šentjanž 1 in 2 ekipa ter ekipa OŠ Boštanj.

V tekmovalnem delu so se ekipe pomerile v teoretičnem znanju iz prve pomoči in zgodovine RK. V praktičnem znanju prve pomoči pa so pomagali ponesrečenim pri nesreči na bazenu, nesreči v gospodinjstvu in na kolesarskem treningu. Na vsaki od situacij so učenci reševali po dva ponesrečenca. Pomembnost znanja prve pomoči se kaže na vsakem koraku in največ, kar se učenci lahko naučijo za življenje, je znanje, da lahko rešujejo ali pomagajo rešiti življenje.

Zmagali sta ekipi OŠ Boštanj ter OŠ Vavta vas, obe sta se tako uvrstili na regijsko tekmovanje.

Ekipo iz OŠ Boštanj izobražuje in vodi mentorica Polonca Šintler Cigler, sestavljajo jo pa Ajda Lisec, Kaja Kovač, Eva Možic, Vita Crljenkovič, Klara Simončič, Bruno Smrekar, Žana Plazar. Ob uspehu pravijo, da je bilo v pripravo vloženo veliko ur odrekanja in prostovoljnega dela, vendar vedo, da bo nekje nekoč ta trud zagotovo poplačan.

V OŠ Šentjanž, kjer sta učence pripravljali mentorici Stanka Gaši in Jožica Krmelj, so s treningi začeli šele v letošnjem šolskem letu. Kljub temu so na tekmovanju pokazali zelo dobro znanje, sposobnosti hitrega ukrepanja ter veliko dobre volje.

Območni združenji RK Novo mesto in RK Sevnica, spodbujata šole, da usposabljajo učence za prvo pomoč tudi tako, da izobražujejo njihove mentorje. Mentorji pa na krožku prenašajo znanje na učence. Na Rdečem križu pa vedno povemo, da so za nas prav vsi, ki so se udeležili tekmovanja, zmagovalci.

Mojca Pinterič Krajnc,

Sekretarka RKS OZ Sevnica

Oglejte si tudi