Članice
Aktiva kmečkih žena Tržišče v svoji novi kuhinji ne pečejo samo in kuhajo, ampak včasih tudi solidarnostno stopijo skupaj. Sočlanicam pomagajo pri večjih
kmečkih ali drugačnih opravilih, ki jih same težko opravijo, ali pa to storijo le zato, da obudijo ali ohranijo stare
običaje. Med drugim so letos članicam pomagale pri vezanju trte v vinogradu, obrezale so sadno drevje in pobirale krompir. Sredi
septembra, na malo deževen in hladen dan, pa se je nekaj članic odpravilo na
ličkanje koruze na kmetijo Hočevar v
Pijavice. Ko so se posedle na gajbice pred kupom koruze in začele ličkati, je
gospodinja Milena že prinesla vročo kavo in pogačo. Gospodar Henček je natočil še
sladkega mošta ali cvička, ki je pripomoglo k veselemu razpoloženju kljub turobnemu dnevu. Ženske so ličkale, moški del pa je na prikolico
odnašal povezano koruzo, pripravljeno za obešanje in sušenje, obtrgance pa
so stresali v gajbice. Med ličkanjem so se spomini
vračali v preteklost, ko so bili časi drugačni, zdaj pa to delo večinoma opravijo stroji. Ljudje so bili
med seboj bolj povezani in so si pomagali ter vračali pomoč drug drugemu. Na gankih in podih je bilo
ogromno koruze. Zbirali so se zvečer, ko je bilo delo v hlevu opravljeno. Ličkanje se je zavleklo pozno v noč. Tudi otroci
so ličkali, če ni bilo treba naslednji dan v šolo. Zanje so bili med koruzo skriti kakšni bonbončki. Bilo je veliko smeha in petja. Za likof je bila največkrat ocvirkova ali orehova
potica, koruzni žganci, suho meso, špeh, pečena kokoš in kostanj, tudi zaplesali so ob zvokih
harmonike.
Ličkarice so bile to popoldne, ki se je zavleklo v noč, zelo razpoložene. Ugibale so,
kaj neki je skrito v koruzi. Niso
bili bonboni, ampak klobasa. Zapele so tudi nekaj pesmi. Sladke
dobrote za likof so prinesle s seboj, odlične mesne
jedi pa je pripravila gospodinja, kostanja pa še ni bilo. Članice
Akž so spet opravile še eno dobro delo.
Gospodar je bil zadovoljen, one pa tudi, saj
ta običaj ohranja tradicijo, združuje
in povezuje.
Fani Borštnar, Akž Tržišče
Foto: S. Markovič