Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
4°C
JUTRI
25°C
6°C
Oceni objavo

Narečni večer je pritegnil številne obiskovalce

V Šentrupertu se je tretji junijski petek odvijal 2. Narečni večer, na katerem je Vera Smole predstavila svojo novo knjigo Naruobe prav: folklorne in spominske pripovedi iz šentruperske fare na Dolenjskem. Številni obiskovalci, ki so se zbrali v tamkajšnji galeriji Osnovne šole dr. Pavla Lunačka, so med drugim prisluhnili zanimivim narečnim pripovedim, ki so jih obogatili z pestrim kulturnim programom. 

Prof. dr. Vera Smole, ki je po rodu iz Šentruperta, je dolgoletna predavateljica dialektologije in zgodovine slovenskega jezika na Oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, mentorica številnim diplomantom, magistrantom in šestim doktorantom ter raziskovalka slovenskih narečij, med katerimi je bil prvi – in k njemu se vedno znova vrača – njen materni vzhodnodolenjski šentruperski govor, ki je zato v slovenski in slovanski dialektologiji eden najbolje raziskanih in poznanih narečnih govorov. Prav šentruperski govor je zbran v njeni novi knjigi Naruobe prav, v 52. knjigi iz zbirke Glasovi, ki jo od vsega začetka ureja Marija Stanonik. Zbirko sedaj izdaja Založba ZRC iz Ljubljane. 

Knjiga Naruobe prav vsebuje 659 folklornih in etnoloških pripovedi ter še 25 folklornih obrazcev in pesmi, skupaj 684 daljših in krajših enot, razvrščenih v 11 poglavij. Zbrane so bile v dobrih treh desetletjih na območju starodavne šentruperske fare, sedaj majhne dolenjske Občine Šentrupert z okrog 2.900 prebivalci. Zapisane so naravnost iz ust 87 pripovedovalcev, rojenih med letoma 1901 in 1965, v šentruperskem narečnem govoru. Knjiga je najprej izreden dokument glasoslovno enega najbolj karakterističnih (vse manj rabljenih) slovenskih govorov, hkrati pa dokument njegove umetnosti. To niso samo »zgodbe«; je pristna zgodovina tu živečih ljudi, je razkrita globina njihove duše. 

Pripovedi dopolnjujejo uvodne besede urednice, predstavitev Šentruperske doline v času in prostoru dr. Jožeta Uhana, predstavitev same knjige, narečnega govora in zapisa avtorice ter zemljevid in devet ilustracij Petre Marovt - Pere Maro. Na koncu knjige je več kazal ter slovar manj znanih narečnih besed, oblik, besednih zvez in imen, ki se pojavljajo v pripovedih.

Poleg avtorice knjige so junijski Narečni večer v Šentrupertu sooblikovali prof. ddr. Marija Stanonik, urednica zbirke Glasovi, ter Ivanka Ponikvar in Jože Ramovš, ki sta skupaj z Vero Smole interpretirala izbrane pripovedi iz knjige. Z bogatim kulturnim programom so dogajanje popestrili Mladinski pevski zbor OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert, Vaški pevci Šentrupert in mladi harmonikar Žan Kostanjevec.

Narečni večer v Šentrupertu je pripravila trebanjska območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), omogočila pa ga je Občina Šentrupert. 

Besedilo: JSKD OI Trebnje, foto: Alenka Stražišar Lamovšek

Oglejte si tudi