Logo MojaObčina.si

Šentrupert

DANES
31°C
16°C
JUTRI
33°C
17°C

Podpisali pogodbo za gradnjo inovativne male čistilne naprave projekta RusaLCA

V Šentrupertu se bo v nekaj tednih pričela načrtovana gradnja inovativne male čistilne naprave z nanodelci, ki jo razvija konzorcij projekta RusaLCA, saj je Občina Šentrupert v torek, 16. decembra 2014, podpisala pogodbo z izbranim izvajalcem gradnje čistilne naprave, podjetjem Kostak d. d. iz Krškega.

 

S podpisom pogodbe, ki sta ga opravila župan Občine Šentrupert Rupert Gole in direktor podjetja Kostak d. d. Miljenko Muha, se tako pričenja naslednja faza projekta, v kateri bo zgrajena čistilna naprava, ki je rezultat intenzivnih raziskav, ki so se odvijale v prvem delu projekta. Zahtevno načrtovanje čistilne naprave je potekalo praktično dobro leto, med razvojem pa so partnerje projekta usmerjale zahteve po varnosti uporabljenih tehnologij čiščenja ter ustrezno inovativno čiščenje odpadnih vod z nanodelci do meje, ko lahko očiščeno vodo štejemo za pitno. Kostak d. d. ima na področju komunalne infrastrukture in čistilnih naprav bogate izkušnje ter vrsto referenčnih objektov, v skladu z dogovorom pa bo malo čistilno napravo izgradil v dobrih treh mesecih na njeni lokaciji ob vodotoku Bistrica, kjer bo namenjena čiščenju komunalnih odpadnih voda naselja Poštaje. Investicija izgradnje inovativne male čistilne naprave skupaj z vsemi objekti naknadnega čiščenja ter zunanjo ureditvijo sicer znaša 175.908 EUR.

 

Voda, ki bo konvencionalno očiščena v mali čistilni napravi, bo v drugi fazi dodatno očiščena z inovativnim postopkom remediacije z uporabo nanodelcev ničvalentnega železa. Nanodelci bodo v proces čiščenja dodani v vodni raztopini in po končanem delovanju odstranjeni, torej ne bodo ostajali v vodi in ne bodo prehajali v okolje. Pri projektu sodeluje vrsta strokovnih organizacij in podjetij, ki zagotavljajo visoko strokovnost izvedbe projekta, med njimi tudi Inštitut Jožefa Stefana in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, ki v okviru projekta sodelujeta z raziskavami in meritvami ustreznosti tako očiščene vode. Eden od dodatnih ciljev projekta je tudi vzpostaviti uporabo blata iz male čistilne naprave v različnih vrstah kompozitov za uporabo v gradbeništvu in okoljskih ureditvah, kar bo pripomoglo k ohranjanju naravnih virov na račun

ponovne uporabe recikliranih odpadkov.

 

Projekt LIFE RusaLCA sofinancira Evropska komisija preko Program LIFE+ in zagotavlja polovico sredstev za izvedbo projekta, ki bo skupaj zahteval investicijo v višini 852.388 EUR. Raziskovalno in strokovno zahteven projekt bo potekal do konca leta 2016. Prepričani smo, da se bodo pridobljeno znanje in dobra praksa širili naprej, saj bo tovrsten sistem upravljanja voda dober zgled za druga podobna področja po Sloveniji.

 

Več informacij o projektu je na voljo na spletni strani www.rusalca.si.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi