Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Pametne energetske verige in skupnosti na območju Mediterana – projekt REMIDA

Občina Šentrupert je eden izmed desetih partnerjev iz osmih držav Mediterana, ki skozi evropski projekt REMIDA razvija inovativne rešitve za »energetsko pametna mesta«. Projekt se je začel izvajati že v letu 2013 in se bo zaključil konec maja 2015.
Cilji transnacionalnega projekta so predvsem v izboljšanju energetske učinkovitosti, uporabe obnovljivih virov energije ter razvoja pametnih energetskih rešitev, verig in skupnosti. Za dosego navedenih ciljev partnerji v projektu uporabljajo različne metodološke pristope in strategije, ki jih nato skupaj analizirajo in izmenjujejo izkušnje. Bistvene aktivnosti rezultati, ki jih želi projekt doseči so v oblikovanju trajnostnega energetskega akcijskega načrta in pristop h konvenciji županov, oblikovanje in uporaba orodij za pametne energetske verige in skupnosti, ki vključuje izdelavo vodnika po dobrih praksah, lokalne in mednarodne delavnice ter akcijski načrt za trajnostno oskrbo z energijo.

 

V občini Šentrupert tako razvijamo daljinski sistem ogrevanja na lesno biomaso, ki bo predstavljal inovativni model javno zasebnega partnerstva. Rezultat projekta za občino Šentrupert bo tako izdelan pilotni načrt za izvedbo investicije daljinskega sistema ogrevanja na lesno biomasa za naselje Šentrupert.

 

Z namenom javne predstavitve projekta REMIDA je bil  v soboto, 7. junija 2014 organiziran dan odprtih vrat v Centru za ohranjanje kulturne dediščine v Deželi kozolcev. Projekt REMIDA je predstavil župan Rupert Gole.

 

Mateja Jazbec, Občina Šentrupert

Oglejte si tudi