Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Potomka stare trte bo zorela tudi v občini Šempeter-Vrtojba

1. marca 2013 bodo v Mariboru ob tradicionalni rezi simbolično predali sedem cepičev več kot 450 let stare vinske trte, ki domuje v osrednjem delu mesta na Lentu ob reki Dravi. Enega bo za Občino Šempeter-Vrtojba prejel tudi župan Milan Turk.

Zaradi svoje častitljive starosti je trta na Lentu dobila vzdevek stara trta. Spada med najstarejše žlahtne vinske sorte na Slovenskem, imenovana modra kavčina ali žametna črnina. Njeno visoko starost dokazujeta slikovni upodobitvi Maribora iz leta 1657 in 1681, ki sta shranjeni v Štajerskem deželnem arhivu v Gradcu in v Pokrajinskem muzeju v Mariboru. Obe upodobitvi prikazujeta staro trto na brajdi pročelja hiše v Vojašniški ulici številka 8 na Lentu, ki je bila po arhivskih podatkih sezidana že v 16. stoletju in od tega časa do danes vsaj na južni strani ni doživela bistvenih arhitekturnih sprememb. Na upodobitvah Maribora je desno od mestnih vrat jasno razvidna brajda s trto, ki se že pred 340 leti bohoti čez vse južno pročelje hiše v Vojašniški ulici, in ki raste in rodi še danes.

Stara trta v Mariboru je najstarejši živi primerek vinske trte, ki še rodi, na našem planetu! Vpisana je v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta na svetu. Stara trta simbolizira bogato vinsko kulturo Maribora, Štajerske in Slovenije, njene potomke pa rastejo skoraj na vseh kontinentih in po številnih krajih v Sloveniji. Od sedaj bo rasla tudi v naši občini pod budnim očesom strokovnega osebja Biotehniške šole v Šempetru pri Gorici.

Oglejte si tudi