Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Obstoječi sistem dimnikarskih storitev podaljšan do konca leta 2016

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) obvešča vse uporabnike, da je s sprejetjem sprememb Zakona o varstvu okolja (ZVO) podaljšan obstoječ sistem dimnikarskih storitev do konca leta 2016. To velja tako za prve preglede kot tudi za pogostnost čiščenja kurilnih, dimovodnih in prezračevalnih naprav, letne preglede ter vse ostale obvezne storitve. Prav tako se naslednje leto predpisane in izvedene storitve dimnikarske javne službe še vedno zaračunava v skladu z veljavnim Sklepom o ceniku dimnikarskih storitev (Uradni list RS, št. 57/2010). V primeru zavrnitve izvajanja dimnikarske storitve ostajajo v veljavi tudi vse naloge pristojnih inšpektoratov za ukrepe povezane z dimnikarsko službo.

Redno izvedene dimnikarske storitve nas varujejo pred dimniškimi požari, izhajanji dimnih plinov, zastrupitvami in drugimi posledicami, ki nastanejo zaradi nepravilnosti pri kurilnih, dimovodnih in prezračevalnih napravah. Ob tem pa pripomorejo k učinkovitejši rabi energije in zmanjšujejo škodljive emisije v ozračje. Domove bomo v času nižjih temperatur najbolj ogrevali, pri tem ne pozabimo na vzdrževanje naših kurilnih naprav (peči, štedilnikov, kaminov, kotlov, etažnih kaminov) ter dimnikov in zračnikov.


S sprejetjem Zakona o spremembah in dopolnitvah ZVO v letu 2013 se je sedanja ureditev opravljanja dimnikarske službe ohranjala do konca leta 2015, ko bi se prenehala izvajati kot obvezna državna gospodarska javna služba. Brez uveljavitve novega sistema bi bile tako ne le ukinjene koncesije, temveč bi bile dimnikarske storitve v celoti prepuščene trgu. Zaradi zagotovitve javnega interesa, ki je v skrbi za varstvo okolja, zdravja in premoženja ljudi, požarno varnost ter energetsko učinkovitost malih kurilnih naprav, je potrebna regulacija tega področja tudi v letu 2016, zaradi česar je MOP pripravil spremembo in dopolnitev ZVO, ki določa podaljšanje obstoječe ureditve, in sicer do 31. 12. 2016. Navedeni zakon je Državni zbor RS sprejel 15. 12. 2015.

Vir: www.mop.gov.si

Oglejte si tudi