Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

OOZ Nova Gorica uspešna na razpisu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije s projektom »VARNI NA GRADBIŠČU«

OOZ Nova Gorica je bila uspešna na razpisu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije s projektom »VARNI NA GRADBIŠČU«. Projekt je na podlagi javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja na delovnem mestu v letih 2015 in 2016 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Gradbeništvo, pomembna gospodarska panoga v Sloveniji, sodi med najnevarnejše dejavnosti, saj je tveganj za nastanek težjih delovnih poškodb in nesreč s smrtnim izidom največ. Je tudi sektor v katerem se smrtno ponesreči največ mladih delavcev. Nezgode pri delu v gradbeništvu največkrat prizadenejo prav mala in srednje velika podjetja, zato se je zbornica odločila za pripravo projekta v okviru katerega bomo izdelali izobraževalni film, izvedli delavnice s področja varnosti in zdravja pri delu in DVD-je s posnetim filmom, ki bodo služili kot promocijsko gradivo projekta. Z aktivnostmi promocije projekta želimo doseči, da si film ogleda vsa ciljna javnost povezana z gradbeništvom. Tako bomo DVD- je s posnetim filmom razposlali vsem našim članom gradbene sekcije, vsem območnim obrtno-podjetniškim zbornicam po Sloveniji, gradbeni sekciji pri obrtni zbornici Slovenija, Zavodu za gradbeništvo Slovenije in vsem srednjim gradbenim šolam po Sloveniji, ki izobražujejo za poklic zidar, gradbeni tehnik in pomočnik pri tehnologiji gradnje. Film bomo predstavili na sejmih, ki so namenjeni ciljni javnosti in ga vključili v predavanja in usposabljanja iz varnosti in  zdravja pri delu, ki jih redno izvajamo skozi vse leto na naši zbornici. V predvajanje ga bomo ponudili lokalnim televizijam po Sloveniji in ga objavili na spletni strani OOZ Nova Gorica s povezavo na YouTube.

Z aktivnostmi v okviru projekta »Varni na gradbišču« želimo informirati, ozaveščati in izobraževati delodajalce, zaposlene in ostalo ciljno javnost, ki ji je projekt namenjen, o izboljšanju delovnih pogojev in izvajanju potrebnih ukrepov za zagotavljanje večje varnosti. S tem želimo bistveno prispevati k zmanjšanju nezgod pri delu na gradbišču.

Posamezni cilji projekta so: ozavestiti delodajalce o pomembnosti zdravja na delovnem mestu in ukrepih za izboljšanje zdravja njihovih zaposlenih; informirati delodajalce glede ukrepov za izboljšanje pogojev dela, ki vplivajo na zdravje zaposlenih; dodatno izobraziti delavce o ukrepih za ohranjanje in krepitev zdravja na delovnem mestu; ponuditi dodatno učno gradivo učiteljem in učencem gradbenih šol po Sloveniji, da bodo že tekom šolanja resno pristopili k problemu varovanja zdravja in skrbi za varnost na gradbišču in promovirati zdravje na delovnem mestu tudi med ostalo ciljno javnostjo, ki deluje na področju gradbeništva. Predvsem pa je namen informirati delodajalce in delavce o ukrepih za zmanjšanje nezgod na delovnem mestu in znižanje absentizma zaposlenih delavcev. Posledično pa znižanje stroškov delodajalcev za nadomestila za odsotnost od dela.

Oglejte si tudi