Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Odprtje sončne fotonapetostne elektrarne na protihrupni ograji na odseku hitre ceste

Vrtojba, 28. septembra - V petek je bila slovesno svojemu namenu predana sončna fotonapetostna elektrarna na protihrupni ograji na odseku hitre ceste H4. Goste in vse zbrane je najprej pozdravil župan Občine Šempeter-Vrtojba, Milan Turk. Slavnostna beseda pa je pripadla Njegovi Ekscelenci Robertu Reichu, veleposlaniku Švicarske konfederacije v Sloveniji.

Izgradnja elektrarne je namreč potekala v sklopu projekta “Obnovljivi viri energije v primorskih občinah”, ki je sofinanciran iz donacije Švicarskega prispevka in sredstev primorskih občin ter je eden večjih projektov na področju obnovljivih virov v tem delu Slovenije, katerega vrednost znaša 3,4 mio EUR. V njem poleg občine Šempeter-Vrtojba sodelujejo še občine Cerkno, Brda, Tolmin, Koper, Pivka, Ilirska Bistrica, Piran ter Triglavski narodni park, kot izvajalska agencija pa ga je koordinira Goriška lokalna energetska agencija (GOLEA).


Projekt sončne elektrarne na protihrupni ograji je prvi dokončani projekt v okviru vseh 210 projektov, ki jih financira Švicarski prispevek na območju razširjene Evropske unije. Gre za prvo tovrstno elektrarno v Sloveniji in bo predstavljala referenco za možnosti izkoristka sončne energije na slovenskih avtocestnih protihrupnih ograjah. Vrednost investicije v sončno fotonapetostno elektrarno je 551.160 EUR, od tega je donacija Švicarskega prispevka v višini 83 %, 17 % investicije pa financira Občina Šempeter-Vrtojba. Protihrupna ograja, podlaga za panele, pa je stala 360.000 EUR in sta jo sofinancirali občina in Dars, vsak polovico.

Nekaj podatkov o elektrarni


Na 648 metrov dolgo in 2,6 metra visoko protihrupno ograjo je nameščenih 644 panelov s sončnimi kolektorji. Moč elektrarne, ki je od 10.  septembra je že priključena v električno omrežje in električno energijo že proizvaja, bo 167 kilovatov, letno pa naj bi proizvedla okoli 196 megavatnih ur električne energije. Električna energija bo namenjena za lastno rabo občine, kar pomeni, da občina proizvedene energije ne bo prodajala na trg. Proizvedena energija bo uporabljena za javno razsvetljavo ter objekte v občinski lasti. Glede na določila Uredbe o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja letna poraba električne energije vseh svetilk, ki so na območju posamezne občine vgrajene v razsvetljavo občinskih cest in razsvetljavo javnih površin, ne sme presegati ciljne vrednosti 44,5 kWh na prebivalca. Občina bo tako z proizvodnjo energije na sončni elektrarni proizvedla 30,83 kWh ure na prebivalca občine, kar pomeni zahtevane 69 % energije. S tem se bo energetska samozadostnost občine precej izboljšala.

Oglejte si tudi