Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Občina Šempeter-Vrtojba predstavljena na uvodnem srečanju partnerjev projekta EdiCitNet

Med 19. in 22. septembrom v Berlinu poteka uvodno srečanje partnerjev projekta z akronimom EdiCitNet (Integrating Edible City Solutions for social resilient and sustainably productive cities), ki se ga udeležujeta tudi župan Milan Turk in višja svetovalka za projekte, Danijela Kos. Občina Šempeter-Vrtojba je namreč upravičenec v okviru programa Obzorje 2020 (Horizon 2020), ki je nov program EU za raziskave in inovacije za obdobje 2014-2020. Vodilni partner tega mednarodnega projekta, ki se bo zaključil 31. 8. 2023, je Tehnična Univerza v Berlinu. Poleg Občine Šempeter-Vrtojba sodeluje še 33 partnerjev. Finančna sredstva programa Horizon 2020 so v največji meri namenjena raziskovanju in inovacijam. V tem programu je med partnerstvi prisotnih zelo malo občin, saj so med partnerji povečini univerze, raziskovalni inštituti ter mala podjetja.

Projekt EdiCitNet obravnava pristope k uporabi mestnih zelenih površin za proizvodnjo hrane ter inovativne mestne rešitve (ECS), ki lokalnim skupnostim omogočajo premagovanje socialnih problemov. Rešitve predstavljajo pomemben korak k bolj trajnostnim, prijetnim in zdravim mestom. V mednarodnem projektu tako sodelujejo različne univerze ter raziskovalni inštituti pa tudi mesta s konkretnimi pilotnimi aktivnostmi. Med temi »front runner« mesti so: Rotterdam, Andernach, Oslo, Heidelberg in Havana. Skupna vrednost projekta oziroma celotnega partnerstva je skoraj 12 milijonov (točneje 11.921.624,75 EUR)
. Skupna vrednost finančnih sredstev, ki bodo namenjena projektnim aktivnostim Občine Šempeter-Vrtojba je dobrih 147.000 EUR (točneje 147.706,25 EUR), ki bodo tudi v celoti povrnjene s proračuna EU. Naša vloga bo preučiti možnost uporabe očiščene vode iz čistilne naprave za potrebe namakanja, pa tudi sicer razviti sistem učinkovitega namakanja in gospodarjenja z vodnimi viri, ki so v spreminjajočih se klimatskih razmerah izjemnega pomena.

Oglejte si tudi