Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Obisk ameriških Slovencev

V prostorih Osnovne šole Rečica ob Savinji je v ponedeljek potekala slovesnost, na kateri so predstavniki Slovenske zveze v Ameriki (SUA) občini Rečica ob Savinji izročili t.i. proklamacijo. Z listino je SUA v imenu v Ameriki živečih Slovencev oz. potomcev Slovencev, ki so se preselili v Ameriko in prispevali k ohranjanju slovenskega jezika, kulture in slovenske narodne zavesti, izrekla priznanje pokojni Mariji Černe Prisland, ki je bila ustanoviteljica ženske zveze SUA in glasila Zarja. Marija Černe Prisland  je bila rojena na Rečici ob Savinji.

Na slovesnosti ob podelitvi  proklamacije je zbrane goste pozdravila županja Majda Potočnik, ki je med drugim poudarila, da z Rečice izhaja več pomembnih ljudi, posebej pa se je dotaknila vloge Marije Černe Prisland. Predsednica SUA Mary Lou Voelk je predstavila organizacijo ter sodelovanje z nekaterimi slovenskimi rojaki, o ameriških Slovencih in vlogi rečiške rojakinje je spregovorila Mirjam Milharčič Hladnik, Helena Janežič pa o knjižničnem gradivu in reviji Zarja.

Marija Černe je bila edinka, rojena 1890 na Rečici ob Savinji. Starša sta odšla v Brazilijo, ko je bila stara pet let, mama je po letu dni umrla, oče pa se je ponovno poročil in pozabil na otroka. Marijo je vzgajala babica, ki pa ni imela denarja za šolanje, zato se je 15-letna Marija leta 1906 odpravila v Ameriko: »Grem v Ameriko, v treh letih dovolj zaslužim, se vrnem, vstopim v kolegij in postanem učiteljica.« Ko so pripluli na Ellis Island in čakali na popis, je nekdo prinesel vedro hladne pijače in ga postavil pred ženske, vendar so se moški postavili predenj. Stražar je vzkliknil: »Ladies first!« Iz množice je izstopila starejša ženska in z zajemalko nazdravila: »Živijo, Amerika, kjer so ženske prve!« Marie je sicer imela domotožje, vendar sta ji bila všeč svoboda in upoštevanje žensk in seveda zaslužek. Zaposlila se je v tovarni stolov ob jezeru Michingan, severno od Milwaukeeja. Kmalu se je poročila in imela tri otroke. Po triletnem večernem tečaju angleščine je končala poklicno šolo in postala knjigovodkinja. Vključila se je v delo v slovenski skupnosti, bila dejavna v raznih organizacijah in redno sodelovala pri časopisih in revijah v Sloveniji in Ameriki. Leta 1915 je postala članica Kranjske slovenske katoliške jednote, leta 1923 pa že podpredsednica. Zavzemala se je za ohranitev slovenske kulture in razvoj slovenske skupnosti. Odločena je bila pomagati Slovenkam v Ameriki, da si pridobijo avtoriteto, spoštovanje in položaj, vendar da pri tem ohranijo tradicionalne spolne vloge. Leta 1926 je ustanovila Slovensko žensko zvezo, ki ji je predsedovala 20 let. Po treh letih je ustanovila časopis Zarja – The Dawn, mesečnik za slovensko ženstvo v Ameriki, ta še danes izhaja. Zanj je pisala do svoje smrti leta 1979.

Na slovesnosti so besedilo proklamacije predstavile vnukinji in pravnukinja Marie Černe, ki se je v Ameriki poročila z Johnom Prislandom, prav tako rečiškim rojakom. Gostje so si ogledali nekatere znamenitosti Rečice ob Savinji ter obiskali Joževo hišo, kjer je živela Marija Černe, in Prislnovo domačijo, kjer je veliko časa preživel njen mož John.  

Vsem, ki so pomagali pri izvedbi dogodka, se iskreno zahvaljujemo!

Oglejte si tudi