Logo MojaObčina.si

Ravne na Koroškem

DANES
25°C
13°C
JUTRI
25°C
12°C
9838

Slovesen zaključek projekta slovenska bakla na Ravnah na Koroškem

Slovenska bakla je na dan začetka letošnjih Olimpijskih iger na Japonskem, sklenila svoje popotovanje po 212 občinah na ravenskem stadionu. Do osrednje svečanosti so jo izpred Štauharije, od koder je bakla tudi prvotno krenila na pot, ponesli njena ambasadorka Urška Žolnir Jugovar, župan dr. Tomaž Rožen, poslanec Državnega zbora Republike Slovenije Jani Prednik in izvršni direktor za predelavo jekla SIJ Metal Ravne Alojz Buhvald, v spremstvu mladih judoistov. Na poti so se ustavili na Mestnem kopališču, kjer je baklo prevzela Tjaša Oder, nekdanja vrhunska plavalka, članica PK Fužinar in družno z mladimi plavalci in županom dr. Tomažem Roženom so jekleno damo prinesli do prizorišča sklepne slovesnosti, kjer so njen prihod naznanile članice in člani Pihalnega orkestra železarjev Ravne.

Med zbranimi olimpijci oziroma vrhunskimi športniki so bili poleg Tjaše Oder še Mirko Bauče, Damir Dugonjič, Mojca Sagmeister, Štefan Robač in paralimpijci Anita Urnaut Goltnik, Alenka Iršič, Emilie Gradišek, Vlado Homan, Davorin Kragelnik, Peter Ozmec, Adi Urnaut ter predstavniki OKS-ZŠZ in številni ljubitelje športa. V imenu gostitelja je zbrane nagovoril župan dr. Tomaž Rožen, ki je med drugim dejal: ‘Z današnjim dogodkom upravičujemo, da so Ravne na Koroškem mesto športa. S ponosom skupaj predstavljamo mesto, ki je hkrati zibel slovenske bakle in mnogih izjemnih športnikov! Imamo tudi svojo predstavnico Janjo Šegel na Olimpijskih igrah v Tokiu. Za prav vse športnike pa bomo kot znamo v osrčju Koroške - glasno in srčno navijali!!!’

V pozdravnih nagovorih so se zvrstili še prvi podpredsednik olimpijskega komiteja Slovenije Janez Sodržnik, Alojz Buhvald, izvršni direktor za predelavo jekla SIJ Metal Ravne in član izvršnega odbora Zveze športnih društev Ravne na Koroškem Božo Šetina.  

Štefan Robač, udeleženec olimpijskih iger 1956 v Cortini je v kratkem pogovoru na odru vse mlade pozval: ‘Gibanje je rešitev, gibanje daje moč, zato se je treba gibat'!’

Med nosilci bakle, ki se jih je po Sloveniji nabralo blizu 10.000 so se zvrstile številne skupine športnikov, med njimi poleg PK Fužinar še NK Fužinar, OK Fužinar, ASK Fužinar in Namiznoteniški klub Fužinar. Nenazadnje so baklo ponosno ponesli tudi zaposleni v Skupini SIJ in mnogi ljubitelji športa.

S formacijo olimpijskih krogov mladih športnikov pod okriljem ZŠD Ravne se je bakla poslovila iz Športnega centra Ravne in zaključila svojo pot, ki se je začela 22. aprila 2021 kot priklon Ravenčanom in vsem jeklarjem za doprinos k 400-letni tradiciji; in kot priklon vsem športnikom, ki bodo barve Slovenije zastopali na olimpijskih igrah v Tokiu.

Slovenska bakla, ki s širjenjem vrednot olimpizma prebuja jekleno voljo ter povezuje v športnem duhu in upanju, je v teh časih spomnila, da skupaj zmoremo marsikaj, ne glede na čas in okoliščine.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi