Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
0°C
NED.
11°C
-1°C
Oceni objavo

Pod Goro na Kozarnici obeležili spomin

V soboto, 16. oktobra 2021,  je potekalo srečanje oziroma spominski pohod na Kozarnico pod mogočno Uršljo goro, kjer so se zbrali številni pohodniki in se posvetili spominu na čas NOB in kjer je potekala tudi prireditev posvečena 80. obletnici ustanovitve Osvobodilne fronte.

Visoko pod Goro na Kozarnici je od decembra leta 1944 do osvoboditve bil zadnji sedež Okrožja KPS Dravograd. Sedež okrožja je bil v dveh brunaricah. Tu je bila 22. marca 1945 tudi 6. seja Okrožnega komiteja KPS Dravograd, ki se je je udeležil tudi sekretar Oblastnega komiteja KPS za Štajersko Sergej Kraigher. Brunarici na Kozarnici so leta 1980 pričeli obnavljati in v njiju uredili stalno razstavo o dejavnosti aktivistov dravograjskega okrožja z bogatim slikovnim in tiskanim materialom. Stalno razstavo so na Kozarnici svečano odprli leta 1980. Poslopji, ki sta na nadmorski višini 1200 m, so obnovili in uredili stalno razstavo o dejavnosti aktivistov dravograjskega okrožja. Na prvo brunarico so namestili napis Sekretariat okrožja, na drugo, oddaljeno približno dvesto metrov, pa Zaščita – oskrba okrožja Dravograd. Sedež okrožja je bil v preteklih letih sicer deležen  manjših vzdrževalnih del, temeljito pa so ga člani hotuljske krajevne organizacije Zveze borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja obnovili letos. Denar je prispevala občina Ravne na Koroškem. Pobudnik ter vodja obnove je bil takratni predsednik borčevske organizacije iz Kotelj Karel Polanc.

Kulturni program pod Goro so sooblikovali: slavnostni govornik Aljaž Verhovnik ter povezovalec programa  predsednik ZZB NOB Mežiške doline Stanislav Ovnič; Ženski pevski zbor Solzice, Danica Hudrap z branjem pesmi Karla Destovnika Kajuha, harmonikarja KD Prežihov Voranc ter praporščaki.

Oglejte si tudi