Oceni objavo

Pustovanje v Kotljah 2023

Tradicionalno, že 44. pustovanje v Kotljah je tudi letos privabilo veliko ljudi, družin, posameznikov, maškar, … k preganjanju zime pod mogočno Goro. Namesto tradicionalnih vozov, ki jih je bilo letos nekoliko manj, so se na pot podale posamezne in tudi skupinske maškare. Sobotni dan je tudi tokrat potekal v znamenju pustne povorke, ki se je peš podala vse od Rimskega vrelca do vaškega centra v Kotljah. V goste so v Kotlje prišli Kurenti - Kulturno umetniško društvo Kurent (Velenje) in Društvo Koranti Podlehnik,  ki so se z bučnim zvonjenjem in plesom  skupaj z maškarami podali na pot do vaškega centra, kjer je potekala kratka predstavitev čudovitih skupinskih in posameznih pustnih mask, ki jih je predstavil naš znani moderator Jurij Berložnik.

Pustni čas predstavlja torej most med zimo in pomladjo. Nekoč je veljalo, da traja od svetih treh kraljev do pustnega torka. Datum pusta se letno spreminja glede na datum velike noči. Čeprav ga pogosto povezujemo s prihodom pomladi, njegovo ime razkriva povsem drug pomen – pust oz. mednarodni izraz karneval namreč pomeni »pustiti meso«. Staro ljudsko izročilo tudi govori, da pustne šeme odganjajo zimo ter prinašajo dobro letino in srečo. Ravno zato je potrebno to izročilo ohranjati in pod mogočno Uršljo goro se tega držimo, saj vsa ta leta tradicionalni Koroški pustni karneval redno poteka. Razen tistega nesrečnega leta, ko je, žal, zaradi korone odpadel, saj je niti kurentom ni uspelo pregnati.

Pustni karneval v Kotljah se je v prešernem razpoloženju ob zanimivih, šegavih, norčavih in igrivih pustnih šemah ob spremljavi zvokov našega Pihalnega orkestra koroških železarjev počasi pomikal proti centru, kjer so ljudje plesali in se veselili. Kot vsako leto je tudi letos izpod Gore prišel veliko množico ljudi pozdravit sam Povodni mož, ki je povedal veliko zanimivega in kot vedno nosil na začetku povorke pustno zastavo KS Kotlje.

Pust je priložnost, da se sprostimo in pozabimo na resnost vsakdana, si izdelamo in nadenemo masko ter počnemo norčije, ki se sicer ne »spodobijo«. Tudi pustni karneval v Kotljah se je letos odvijal predvsem v znamenju dogodkov, ki so bili aktualni v zadnjem času. Veliko zanimivih, šegavih, norčavih in igrivih pustnih šem je opozarjalo na perečo situacijo po Sloveniji in bližnji okolici, kar nekaj pa na v zadnjem času aktualne dogodke v Kotljah. V prešernem razpoloženju so številne pustne skupine tako pokomentirale aktualne dogodke, priklicale pravljična bitja in od srca nasmejale številne gledalce ob poti.

Pustni povorki v Kotljah so se pridružili otroci in vzgojiteljice iz Enote Levi devžej (Kotlje) in enote Ajda (Javornik), oziroma Polži in slikarske palete in druge maske. 

Vsi, ki so stali ob strani in so opazovali povorko in pustne šeme, so lahko videli, kako se bodo delile višje plače v javnem sektorju, pujsi in mesarji pa za manj mesa. Prebudila se je Alica v čudežni deželi. Kotlje so obiskale filmske zvezde, super junaki iz filma Avengers ter še druga zasedba iz Money Heist.

Pa še veliko, veliko zanimivih zgodb se je odvijalo na pustni dan v Kotljah. Kar 25 skupin se je sprehodilo po promenadi. Družbo jim je delalo precej živahnih in poskočnih kurentov.

Kot vsako leto, je tudi letos pust spekel krape in miške, prekril nekatere čemerne obraze z veselim maskami, poskrbel za glasbo in ples. 

Za obiskovalce pa je bil prava paša za oči sprevod pustnih skupin in posameznih mask. Živahno dogajanje v centru Kotelj pa je popestril v kasnejših urah Ansambel Škorpijoni.

Oglejte si tudi