Oceni objavo

Odprtje Festivala solzic pod Uršljo goro na Rimskem vrelcu

V Kotljah se je v petek, 19. maja 2023, začel dvodnevni, že deveti zapovrstjo, Festival solzic, s katerim smo se na Ravnah na Koroškem in njegovih Kotljah prek različnih vsebin poklonili pisatelju Prežihovemu Vorancu, pa tudi sicer raznoliki kulturni in naravni dediščini življenja pod Uršljo goro.

Najprej je v Kotljah dopoldne potekal otroški festival solzic, v katerega so vključeni otroci iz vrtca in šole, popoldne pa je bilo napovedano srečanje literatov v sadovnjaku Prežihove rojstne hiše, to je pri Kotnikovi bajti.

Slovesno odprtje festivala je potekalo zvečer ob kavarni Rimskega vrelca, kjer je med drugim tudi o pisatelju Lovru Kuharju – Prežihovem Vorancu in njegovih bratih in Koroški spregovorila ena od potomk Kuharjevih, Danica Hudrap, vnukinja Prežihovega brata Ivana Kuharja, ki je med drugim omenila: ''Saj ni treba še več besed, da izpričajo in pretehtajo težo Kuharjevih! Tudi vse to, kar sem bežno omenila, je jasen dokaz, da kultura v naši dolini ni zgolj beseda. Da njihovo delo živi v nas, ga sorodniki nosimo naprej, pišemo, beremo, pripravljamo in organiziramo prireditve. Ponosno kot oni nosim v srcu ta kraj, te lepote našega kraja. Domovina je ena, to so vedeli vsi moji že od prapradedija in prastricov in seveda dedija Anzana, ki ga žal poznam le po pismih, ki so ostala na podstrešju pri moji bici, spoznavam ga po njegovem pisanju, njegovi spominski knjigi, ki jo čuvam kot največji zaklad.

Pisati se Kuhar ni kar tako. Pomeni biti pošten, odkrit, srčen, nositi v srcu svoj kraj in ljudi, znati pomagati in vedno in povsod priskočiti na pomoč.

Bratje Kuhar so pa še več: spomenik klenosti, pokončnosti in zato oddolžitev in zvestoba našim velikim bratom Kuhar.''

Odprtje sta pospremila vodja Festivala solzic Renata Picej in župan ravenske občine dr. Tomaž Rožen.

Vse niti in prepletanje ter povezovanje so bile v rokah Jurija Berložnika. Skozi nežno in tankočutno glasbo nas je popeljala violistka in pedagoginja, dobitnica številnih priznanj Zala Rek.

Oglejte si tudi