Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
5°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Mariusz Bogdanowicz Quartet - Syntonia

KMKC Kompleks na Ravnah na Koroškem je bil ponovno obarvan z jazzom. Tokrat se je na odru predstavil kvartet iz Poljske. Večerno dogajanje so skozi glasbo in odlične, energične zvoke obogatili Mariusz Bogdanowicz na kontrabasu, Adam Wendt s tenorjem in sopranom ter saksofonom, Sebastian Frankiewicz na bobnih in Miłosz Wośko na klaviju.


Kvartet, ki je navduševal na odru Kompleksa, je igral kompozicije skladatelja in vodje zasedbe Mariusza Bogdanowicza. Gre za glasbo dobro dodelanih melodij, širokega zvočnega prostora in močnih čustev. Kljub svoji identiteti v jazzu je globoko zakoreninjena v evropski glasbeni kulturi. Melodija je v njej izpostavljena oziroma razkrita in ima močan čustveni naboj.

 

Mariusz Bogdanowicz je basist, skladatelj, učitelj, pisatelj, producent in lastnik založniškega podjetja. Rodil se je 29. junija 1960 v Gdansku in diplomiral iz jazza in zabavne glasbe na Akademiji za glasbo Karol Szymanowski v Katowicah. Njegov oče Leszek Bogdanowicz je bil znan jazz in pop skladatelj ter aranžer.

 

Mariusz je že več kot dvajset let basist velikega pianista in skladatelja Włodzimierza Nahornya. Mesečno piše za Jazz forum, prav tako vsak mesec piše kolumno za TopGuitar. Od leta 2004 ima svojo lastno radijsko oddajo Jazz Travels (Jazz Radio, Radio Jazz.FM). Od leta 2006 poučuje kontrabas in bas kitaro na Filozofski fakulteti Univerze Marie Sklodowske-Curie v Lublinu, kjer je zaposlen kot docent. Marca 2012 mu je Svet instrumentalne glasbe oddelka na Akademiji za glasbo v Bydgoszczu odobril doktorsko disertacijo z naslovom Sozvočje kontrabasa in vloga v sodobnem jazz bandu. Leta 2005 je bil za zasluge v kulturi nagrajen z medaljo - Gloriaartis.

 

Koncert na Ravnah na Koroškem je potekal v sodelovanju z Ambasado Republike Poljske v Ljubljani. 

Oglejte si tudi