Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Tomaž Furlan: WEAR

V Galeriji Ravne je potekalo odprtje pregledne razstave skulptur pod naslovom Wear. Na ogled so namreč postavili dela Tomaža Furlana.

 

Tomaž Furlan je leta 2005 začel izdelovati skulpture – stroje, ki jih je imenoval Wear (angl. obleka; nositi na sebi). Skulpture so mu v izhodišču služile le kot rekviziti in scenografija za video performanse. Z delom Wear IV pa se zgodi prelom in skulpture zaživijo kot samostojni objekti. Vendar še vedno ne želijo ostati le običajni mrtvi kipi v galeriji, temveč presegajo to svojo omejitev s tem, da jih obiskovalci lahko uporabljajo. Do sedaj jih je nastalo že 26 in od teh jih je v Galeriji Ravne razstavil pet. Skulpture sicer še vedno spremljajo posneti video performansi kot navodila za uporabo. Ker so skulpture Tomaža Furlana namenjene uporabi, je obiskovalec razstave postavljen v neobičajen položaj, saj ne le da se mora razstavljenih del dotikati, mora jih celo uporabljati.

 

Tomaž Furlan se je v zadnjih letih uveljavil kot eden vidnejših predstavnikov slovenskega novega kiparstva. V svojem delu raziskuje odnos med človekom in strojem, ravnotežje, ki se je v zadnjem času porušilo. Rezultat absurdnih dejanj, podprtih z mehanskimi, električnimi in elektronskimi vzvodi, je nekakšna himera, aparat, katerega edini namen obstoja je delovni proces, ki se ponavlja v neskončnost in je sam sebi namen. Na ta način se skulptura/aparat vzpostavi kot poetična metafora vsakdanjega proizvodnega procesa, ki je tako razgaljen prignan do absurda.

 

Razstava Tomaža Furlana WEAR v Galeriji Ravne nadaljuje predstavljanje slovenskega kiparstva, ki se je začela z razstavo Small but Dangers: Small, But, Dangers in nadaljevali z razstavami Nike Oblak & Primoža Novaka: And Now For Something Completely Different 4., Vesne Krebs: Narava realnosti, Borisa Beje: Dormitorij in z retrospektivno razstavo Andreja Grošlja: Iz umetnikovega ateljeja.

 

     Kiparja ter njegova dela je predstavil umetnostni zgodovinar Jernej Kožar iz Koroške galerije Slovenj Gradec. Prisluhnili smo tudi avtorju čudovite razstave kiparju in umetniku Tomažu Furlanu, ki deluje tudi kot restavrator kamnitih skulptur.

 

Zanimivo razstavo, ki je namenjena tudi uporabi, saj se je lahko obiskovalec dotika in jo celo uporablja si lahko ogledate do 2. decembra 2016 v Galeriji Ravne.

 

Oglejte si tudi