Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
7°C
JUTRI
18°C
12°C
Oceni objavo

»Gospa poslančeva«

Vsako leto se 8. marca po celem svetu praznuje mednarodni dan žena, dan boja za žensko enakopravnost. Dan žena je mednarodni praznik ekonomske, politične in socialne enakopravnosti žensk. To je dan, ko se ženske vseh kontinentov, ki so sicer pogosto nasprotujočih si mnenj, nacionalnih meja ter etničnih, jezikovnih, kulturnih, gospodarskih in političnih razlikah, zbližajo ob misli na praznovanje svojega dne. Takrat še posebno proslavimo ženske dosežke in se osredotočimo na prihodnja prizadevanja za enakopravnost žensk po vsem svetu. Bistvo mednarodnega dneva žena je zahteva in pravica po enakovredni obravnavi ter primerljivih priložnostih za delo in življenje vseh družbenih skupin.

 

Kot že nekaj let do sedaj sta tudi letos Občina Ravne na Koroškem in ravensko Društvo upokojencev za vse dame in tudi ostale svojce v Kulturnem centru Ravne pripravila gledališko predstavo ob dnevu žena.

 

Uvodoma je zbrane, še posebej dame, pozdravil župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen. Čestital jim je ob njihovem prazniku ter se jim zahvalil za njihovo vlogo, ki jo opravljajo tako v družini kot tudi v službi. Prisotne je v imenu Društva upokojencev pozdravil tudi njihov predstavnik Đuro Haramija.

 

Ogledali smo si priredbo komedije Gospa poslančeva, ki jo je uprizorila ljubiteljska gledališka skupina KD iz Šmiklavža.

 

Njen avtor je Tone Partljič, glede na možnosti in potrebe gledališke skupine pa jo je priredil in režiral Maksimiljan Kramljak. Čeprav Partljičevo delo večinoma govori o politiki, poslancih, ministrih in parlamentu, to ni le politična komedija, pač pa je skoraj v celoti bolj komedija o izkrivljenih značajih in slabostih človeške nature, ki jo kaj hitro pokvari prevelika ambicioznost,  ljubosumje, lažnivost, nadutost in zaslepljenost. Prav  tako nam je bilo v zgodbi prikazana v življenju zmeraj zelo občutljiva in tanka črta med legalnim in manj legalnim, med dovoljenim in prepovedanim, med zdravo tekmovalnostjo in čisto obsedenostjo po uspehu, ki že skoraj meji na norost, ter nam tako prikaže meje zdrave človečnosti na sploh. V ljubezni, in politiki, kot nam govori ta zgodba, naj bi bilo dovoljeno skoraj čisto vse.

 

Vsi, ki so si komedijo ogledali, so se lahko nasmejali in sprostili ob  neizmerni človeški nečimrnosti in neumnosti. 

Oglejte si tudi