Oceni objavo

Kultura na metre

Za Prešernov dan smo ob slovenskem kulturnem prazniku tudi na Ravnah na Koroškem obarvali že predpraznični dan in se predstavili z delčkom kulturnega življenja v našem mestu. Da je kultura na Ravnah zelo živa in aktivna, se kaže tudi ob številnih različnih zanimivih dogodkih in prireditvah, ki se odvijajo in se bodo odvijali prav v teh dneh.

Želja po ulični prireditvi Kulturi na metre je tlela že nekaj časa in letos je uspelo. Ulično prireditev Kultura na metre smo skupaj  organizirali Občina Ravne na Koroškem, Koroški medgeneracijski center ter Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti.

V pestrem kulturnem programu so sodelovali otroci Vrtca Ravne, ki so v uvodu zapeli  Prešernovo Zdravljico. Prisluhnili smo kantavtorju Milanu Kamniku. V uvod nas je skozi besedo popeljala organizatorka ulične prireditve Danica Hudrap z Občine Ravne na Koroškem.

Kulturo je meril z nami sam dr. France Prešeren, dr. Fig, Fig so ga klicali otroci. Fige je delil tudi tokrat in nam nanizal kar nekaj močnih besed o kulturi: ''Dragi Korošci, v čast mi je, da se me po 223 letih od mojega rojstva še vedno spominjate in da ste v moj spomin 8. februar razglasili za kulturni dan. Kdo bi si mislil, da poznate toliko mojih pesmi in da ste eno izmed njih celo razglasili za državno himno. Ugotavljam, da se v teh letih ni kaj dosti spremenilo. Otroci imajo še vedno radi fige, vinska trta na Slovenskem pa obilno rodi. Slovenke so še vedno žlahtne rožice. Edinost, sreča in sprava pa so med Slovenci kot kaže nedosegljiv cilj. Danes slavimo kulturo, ustvarjalnost, dobre in čiste misli. Mene je navdihnila ljubezen in skozi poezijo sem postal nesmrten. Tudi vi dovolite sebi, da vas v vaših dejanjih vodi ljubezen. Pravim vam, ne obupajte! Saj vremena bodo Korošcem se zjasnila, jim milejše zvezde kakor zdaj sijale''. Lik dr. Franceta Prešerna je upodobil Žiga Kristjan Žigon.

Novost letošnjega kulturnega praznika je bil torej zgolj zanimiv ulični dogodek – Kultura na metre - prireditev, kjer smo  merili kulturo in uživali ob številnih recitacijah, poeziji, prozi, glasbi in še čem. Začeli smo pred znano trško gostilno Lečnik in kulturna pot nas je vodila po pločniku vse do Mestne ploščadi. Na pločniku so se predstavili nastopajoči na svojih inštrumentih in recitatorji z branjem Prešernovih del. Prešernov dan smo merili skupaj s številno publiko, ki nas je spremljala na popotovanju besed, glasbe in knjig vse do Mestne ploščadi, kjer so nastopili učenke in učenci osnovnih šol Juričevega Drejčka, Prežihovega Voranca, Koroških jeklarjev in Glasbene šole Ravne, dijakinje in dijaki Gimnazije Ravne in SŠ Ravne ter skupine Koroškega medgeneracijskega centra, članice Literarne čajanke, gledališke skupine, kuharske sekcije, ki je spekla odlične metrske kekse. Mimogrede, danes je bilo keksov ko druw, saj so jih pekli v Vrtcu Ravne. 

Na Mestnem platoju smo imeli možnost listati ali si jih vzeti za domov številne Prešernove ali Prežihove knjige, ki jih je pripravila Bukvarna Radovednež. Glasbeno je za lepe zvoke in dobro razpoloženje na poti in platoju poskrbel Hišni band srednje šole Ravne in mladi jazzerji Glasbene šole. Zapeli so tudi osnovnošolci, članice pevskega zbora, slišali smo tudi Koroški MIX. Številne prispevke proze in recitacije pa smo slišali iz ust mladih in nekoliko starejših recitatorjev. 

Zbrane sta na Mestnem platoju nagovorila še župan Občine Ravne na Koroškem in organizatorka ulične prireditve ter predsednica Društva KMC Uršula Vezonik.

V avli Mestne hiše so na ogled postavljene otroške risbice Vrtca Ravne, ki jih lahko nekaj vidite tudi v podhodu mini knjižnice na prostem.

Naj živi kultura!

Foto: Jan Kotnik

Oglejte si tudi