Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Toplotni udar pri psih

V poletnih mesecih se nekatere zdravstvene težave pri psih in mačkah pojavljajo pogosteje. S tem prispevkom bi vas rad spomnil na najpogostejše, saj poletje in vročina šele prihajata.
Sonce - dehidracija,  toplotni udar,  sončne opekline

Glavna značilnost poletja je sončno in suho vreme. Prav sonce pa je krivo za kar nekaj težav. Ko je vroče, se ljudje potimo po celem telesu in s tem znižamo telesno temperaturo. Psi in mačke tega ne morejo. Hladijo se lahko le preko blazinic na šapah, kjer imajo žleze znojnice in pa preko ustne sluznice ter jezika. Slednje je značilno predvsem za pse, ki v vročini sopejo z odprtim gobcem. Ob tem izgubljajo veliko tekočine, ki izhlapeva in katero morajo nadomestiti. Če sveže pitne vode ni dovolj, lahko to privede do dehidracije (izsušitve). Na začetku opazimo manjšo elastičnost kože, vdrte oči, ki jih od notranjega kota deloma prekriva tretja očesna veka, kasneje  lahko pride do splošne oslabelosti, krčev in tudi pogina. K izsušitvi so nagnjeni predvsem mladiči, pa tudi starejše in bolne živali, posebno tiste s prebavnimi težavami, ki z bruhanjem in drisko še dodatno izgubljajo tekočino.

 

Nikoli ne puščajmo živali v vozilu! Notranjost vozila se hitro segreje na preko 60 °C, kar že v nekaj minutah lahko privede do toplotnega udara (vročinske kapi), ki je, če ne ukrepamo, mnogokrat usodna. Toplotnemu udaru pa niso podvržene samo živali, ki so zaprte v vozilu. Prizadene tudi tiste, ki so ves dan na žgočem soncu brez ustrezne sence, posebno v dnevih brez najmanjše sapice in še zlasti, če nimajo dovolj sveže pitne vode. Psi pospešeno, glasno sopejo, se slinijo, imajo pohitren srčni utrip. Jezik in ustna sluznica sta svetlo rdeče obarvana, slina je gosta, žival zanaša in težko lovi ravnotežje, lahko se pojavi bruhanje. Kasneje obleži na tleh, ustna sluznica postane bela ali modrikasta, pojavi se nekontrolirano uriniranje in blatenje, dihanje je močno oteženo. Tako žival moramo takoj ohladiti – premaknemo jo v senco, polijemo z mrzlo vodo, na trebuh položimo hladne obkladke nato jo čim prej odpeljemo do veterinarja.

 

Da se temu izognemo, zagotovimo psu ustrezen senčen prostor, hladno pasjo uto (zračnost lahko  izboljšamo tako, da na eni strani za nekaj centimetrov privzdignemo streho) in velike količine hladne pitne vode, ki mora biti stalno na voljo. Pri tem moramo biti pazljivi, da posodo z vodo namestimo tako, da je pes ne more prevrniti! Vodo zamenjamo nekajkrat dnevno. Hrano ponudimo v hladnejših urah dneva, dodamo pa ji čim več vode, da tako žival dobi še nekaj dodatne tekočine. Redno moramo skrbeti za kožuh in ga večkrat temeljito skrtačiti. Le negovana dlaka lahko ščiti živali pred soncem. Živali s kratko dlako, še zlasti tiste z belim kožuhom, kaj hitro dobijo sončne opekline. Posebno konice uhljev in zgornjo površino gobca pri takih živalih moramo zaščititi s kremo za sončenje.

 

Roman BURJA, dr.vet.med

Klinika za male živali Lesce,

Alpska cesta 49, 4248 Lesce

Povezave

www.vet-lesce.si

Oglejte si tudi