Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-1°C
JUTRI
12°C
-2°C
Oceni objavo

Izlet Območne obrtno-podjetniške zbornice Radovljica na Pravljične bavarske gradove

V soboto in nedeljo, 8. in 9. oktobra 2016, smo na OOZ Radovljica, v sodelovanju s Potovalno agencijo Alpetour, organizirali dvo-dnevni izlet na Bavarske gradove.

Na pot smo krenili že v zgodnjih jutranjih urah. Peljali smo se skozi predor Karavanke in naprej po Turski avtocesti mimo Salzburga do Priena, ki stoji na obali bavarskega morja - jezera Chimsee. S panoramsko ladjico smo se odpeljali na otok Herrn, kjer smo obiskali prvi znameniti Ludvikov dvorec, ki naj bi bil kar najbolj izvirna kopija francoskega Versaillesa.

Sprehodili smo se skozi razkošno opremljene sobane, ki po slogu posnemajo francoski barok in rokoko. Vožnjo smo nadaljevali mimo Bad Tölza in Oberaua. V bližnjem Linderhofu smo lahko občudovali še eno mogočno Ludvikovo stvaritev.

Pozno popoldan je sledila še vožnja v Ettal, kjer smo si ogledali cerkev ob benediktinskem samostanu in v Hotelu Alpenhof Oberau Bayern tudi prenočili.
Naslednji dan smo se odpeljali do gradu Neuschwanstein. Kralj ga je dal postaviti na razgledni točki s prelepimi gorskimi motivi v ozadju. Ob razkošni grajski opremi nam je zastajal dih. Na nasprotnem bregu smo lahko opazovali grad Hohenechwangau, rojstni kraj norega kralja.

Po ogledu gradu smo se zapeljali do vasice Wies, kjer stoji ena najlepših rokokojskih cerkva v Nemčiji in priljubljeno romarsko središče.  

Med vožnjo v Deželi petih jezer, ki leži južno od Münchna, smo lahko opazovali čudovito silhueto že zasneženih Alp.

Obiskali smo vas Berg in spominsko kapelo, kjer se je leta 1886 končalo življenje takrat ''norega'', danes pa priljubljenega kralja Ludvika, ki je umrl je v skrivnostnih in do danes nepojasnjenih okoliščinah.

S tem ogledom smo zaključili naš izlet, ki ga je vodil Janez Pretnar, kateremu nikoli ne zmanjka zanimivih zgodba iz zgodovine in poznavanju okolja, ki smo ga obiskali. Kljub temu, da vremenska napoved ni bila najbolj obetavna, smo preživeli dva čudovita dneva v suhem vremenu in dobri družbi.

Prav zato smo sklenili, da se drugo leto, z gotovostjo, spet odpravimo na kakšno tako potepanje.

Oglejte si tudi