Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
10°C
ČET.
22°C
12°C
Oceni objavo

Zakaj kot župan Občine Radenci nisem potrdil Elaborata  vseh osmih občin lastnic vodovodnega sistema C?

Spoštovane občanke in občani občin Ljutomera, Gornje Radgone, Apač, Križevcev, Veržeja, Sv. Jurija ob Ščavnici, Razkrižja in Radencev,

1.    Enotnosti občin v sistemu C  dejansko nikoli ni bilo, bila je samo na papirju, da bi se v Ljubljano pošiljala enotna poročila. Ob ustanovitvi sistema C 2013. leta je Občina Gornja Radgona dobila poseben status, ki je zagotavljal, da bo njihovo Komunalno podjetje KORA ostalo  izvajalec vodo oskrbe na omrežju v svoji občini. Enako se je v praksi toleriralo izvajanje dejavnosti oskrbe z vodo zasebnemu podjetju SIM d.o.o. Radenci na področju občine Radenci.

Vse Občine bi morale takrat imeti enake pogoje, priznati JP Prlekijo d.o.o. kot edino izvajalko javne službe. Žal so se vsi župani  strinjali s stanjem, ki je bilo nasprotno od tistega, o katerem  so  na papirju poročali  v Ljubljano.

V petih letih sem na vsaki seji Sveta ustanoviteljic prosil in  povedal, da se vrnemo na izhodišče, da  JP Prlekija ostane edino podjetje za oskrbo z vodo, da Občini Radgona in Radenci predata vodo v  upravljanje  JP Prlekija. To smo leta 2020   v enotni pogodbi podpisali župani vseh 8 občin, a se je zapisano žal ponovno izjalovilo. Občina Gornja Radgona je ohranila svoj status. V moji občini, Občina Radenci, kljub temu, da smo pripravili vse potrebno za prenos upravljanja, do prenosa  ni prišlo niti leta 2020, 2021 in 2023. Direktor  JP Prlekija je vedno odgovarjal, da bo najprej uredil razmerje z Občino Gornja Radgona.

2.    Za izgradnjo tega sistema so Občine dobile cca 50 mio evrov nepovratnih sredstev. Izgradil se je sistem, predan je bil v uporabo, čeprav  danes vsi vemo, da ni bilo vse narejeno tako kot je bilo zapisano/obljubljeno v dokumentaciji vloge, na osnovi  kateri smo dobili ta podarjeni denar. V Občini Gornja Radgona je še v letu 2023  tekla voda po salonitnih ceveh.  Sistem ne omogoča osnovnega namena, to je, če bi na področju Ljutomera zmanjkalo vode bi se voda črpala s smeri Gornje Radgona, oziroma obratno.  Do danes skupno grajeno premoženje ni vpisano  v zemljiške knjige po posamezni občini, kar bi bil osnovni pogoj za zaračunavanje zakonske amortizacije, ki jo občani na položnicah poznamo kot omrežnino. Na mesto tega smo se dogovorili, da bomo občine za svoj lastniški delež, dogovorjen pogodbeno, zaračunavale najemnino JP Prlekiji (na položnicah  to vidimo kot omrežnina) v višini kot jo občani in podjetja v posamezni občini plačujemo. Ta del je bil sicer korektno izveden in bil izvajan vse do leta 2021, ko  sta Občini Ljutomer in Križevci  brez  vednosti ostalih občin začeli zaračunavati omrežnino po lastniškem deležu. Torej v nasprotju kot so način obračuna  potrdili  Občinski sveti vseh osmih občin. Na ta način je Občina Ljutomer podjetju  Prlekija  zaračunala v času od  leta 2021 do konca leta 2022  več omrežnine  kot je bilo pogodbeno dogovorjeno in sicer v višini  452.440,42 evra in  Občina Križevci v višini  120.395,59 eura. Direktor JP Prlekija je to sprejel in izvajal, čeprav je vedel, da neopravičeno prenakazuje strogo namenski denar in  če bo ostalim šestim občinam izplačeval po dogovoru tega zbranega denarja ne bo imel dovolj, ker je samovoljno porušil pogodbeno delitveno razmerje. Svojo odločitev  je vseeno izvajal.

3.    Direktor JP Prlekija v štirih letih ni predložil nobene pogodbe z občino Gornja Radgona, ki bi na kakršen koli način urejala poslovno razmerje med Občino Gornja Radgona in JP Prlekijo. Med tem je direktor Občini Gornja Radgona priznaval vse storitve, ki jih je Komunala Radgona  izvajala na sekundarnem  omrežju (v 100% lastništvu Občine G. Radgona) vodovodne infrastrukture. Storitve jim je  priznaval v višini, ki so pokrile strošek celotne višine cene vodarine. Torej, v višini kot  so občani plačevali vodarino komunalnemu podjetju, je  komunalno podjetje obračunavalo svoje storitve  JP Prlekija in  zneski so se kompenzirali. Torej  JP Prlekija je za pripravo vode in za stroške storitev od Komunale Radgona dobila nakazano na svoj račun  239.286,04 EUR , po drugi strani pa od Občine Radenci 1.029.966,69 EUR. Občina Radenci ima približno 5000 prebivalcev, občina Radgona pa  približno 8000 prebivalcev.  Glede na ta razmerja se Občino Radenci toži za 2.3 mio evrov. Občina Radenci ima skupne prihodke iz naslova pobrane vodarine in omrežnine v toženem obdobju od leta 2020 do konca leta 2022 1.870.000,00 evrov od tega 50 odstotkov pripada na omrežnino, ki pa je  že v osnovi last Občine Radenci.

4.    Posebne storitve, kot dodatek na omrežnino. Smo edini , ki smo to obliko posebnih storitev začeli zaračunavati. Torej dodatno omrežnino za podjetja kot posebno storitev. Omrežnina se obračunava po velikosti števca, gre za amortizacijo in del stroškov zavarovanja in podobno. Pravilo bi moralo biti  enako za podjetja in občane. Sedem občin  je želelo, da za podjetja še dodatno zaračunavamo višjo omrežnino kot posebno storitev. V javnosti pa  se je to opravičevalo na način, da bodo občani imeli nižjo ceno vode. Prihodki iz omrežnine so  opredeljeni z zakonom in ne morejo biti uporabljeni za zmanjševanje javnih storitev, sredstva so namenjena za najemnine Občinam in drugim materialnim stroškom, ki so točno določeni.

Na zmanjševanje cene za občane bi lahko in je tudi v skladu z zakonom , vplivali z zaračunavanjem prekomerne uporabe vode  podjetjem   V praksi te in zgoraj navedeno posebno storitev JP Prlekije obračunava direktno s podjetji, kar je v skladu z zakonom. Leta 2021 je bil sprejet sklep, da se zaračunava samo 50 odstotkov teh posebnih storitev, sklep je bil sprejet po pritiskih podjetij,  ki so se pritožila. Žal direktor tega sklepa Sveta ustanoviteljev ni spoštoval in je še naprej in še danes zaračunava v celoti.

5.    Inštitut za Javno finančno pravo je 11.6.2023  je opravil revizijo poslovanja med JP Prlekijo in občinami, predvsem Gornjo Radgono in Radenci. Jasno je opredelil dolg Občine Radenci in Gornje Radgone do JP Prlekije za pripravo vode in transporta vode, jasno določil stroške, ki sta jih te dve občini imeli za izvajanje  vodovodne oskrbe. Radgona bi morali plačati okoli 400.000 evrov, občina Radenci pa 260.000 evrov za vodarino, imela pa je 64.000 evrov preplačila na postavki omrežnine. Žal ponovno vseh sedem občin, ni sprejelo revizije. V primeru sprejetja revizije bi občina Radenci svoj dolg, malo več kot 200.000 takoj nakazala, še isti dan na Prlekijo. Predlog, da se opravi še ena revizija, če se dvomi v izvedeno, pa ostalih sedem občin ni sprejelo.

Od januarja 2023 do danes Občina Radenci ne zadržuje niti enega evra pobrane vodarine od občanov in podjetji in vse nakazuje na račun podjetja Prlekija. Tako je občina Radenci od 01.01.2023 nakazalo JP Prlekija 470.079,79 EUR, Komunalno podjetje Radgona pa je na račun Prlekije nakazalo v istem času borih 632,99 EUR. Občina Radenci torej za storitev upravljanja ne dobi niti centa od leta januarja 2023 naprej. Vsa dela na področju Občine Radenci pa opravlja Režijski obrat Občine Radenci.

6.    Kot župan Občine Radenci ne bom glasoval za  novo ceno vode, ki bi bila za 80 odstotkov višja. Kot župan Občine Radenci nimam možnosti, in si pridržujem pravico, da bo Občinski svet Občine Radenci  odločal o višji ceni takrat, ko bodo vse nepravilnosti, razmerja opisana zgoraj dogovorjena in rešena.

Tako visoko potrjena cena bi služila tudi pokrivanju stroškov (neupravičenih)  za nazaj in bi omogočila, da takšno neurejeno razmerje traja še naprej. Na žalost pa bi to plačevali občani in podjetja, da bi omogočili, da se vse skupaj nadaljuje, da vsaka občina išče svojo korist od skupnega podjetja.

Kriminalistični policiji v Murski Soboti sem jasno povedal moje stališče, da bi se morala izvesti temeljita kriminalistična preiskava, ki bi deklarirala vse elemente kaznivih dejanj, Javno tožilstvo pa bi moralo  vse skupaj usmerjati. Grožnjo vseh sedmih občin, da bodo tožili Občino Radenci zaradi ne sprejema nove cene in iztožili vso škodo razumem kot pritisk na pravico glasovati za ali proti.

Občani ne smete in ne boste plačevali 80 odstotkov več za vodo, ker župani s figami v žepu sprejemamo odločitve, ki so ne transparentne, največkrat dogovorjene med občinami na način, da bi občinam najbolj ustrezalo. Dokler Občina Radenci ne potrdi nove cene, se cena vode ne more spremeniti.

V Radencih, 14.04.2024

Roman Leljak

Oglejte si tudi