Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
ČET.
18°C
12°C
Oceni objavo

Upokojenski izlet v Belo Krajino – Črnomelj, Krajinski park Lahinja in še kaj

Že jutro v četrtek, 4. oktobra nam je napovedalo, da bo čudovit dan, le vožnja skozi Ljubljano nam je zameglila pogled, ni kaj – večna ljubljanska megla. Toda naša pot nas je vodila v Belo Krajino s prvim postankom v Črnomlju, največjem belokranjskem mestu, ki se ponaša z dolgoletno zgodovino. Ogledali smo si mestni muzej v rojstni hiši Miran Jarca, kateri se je rodil pred 118 leti. V pritličju hiše je predstavitev prazgodovine, antike in pozne antike, v prvem nadstropju srednjega in novega veka, na podstrešju pa moderne dobe. Mesto Črnomelj leži na lokaciji, kjer so bile naselbine že več kot pred 3000 leti. Na to kažejo bogati arheološki sloji in izkopanine skozi stoletja. Hiša Mirana Jarca je bila pozidana leta 1844 in kar pet desetletij je služila kot prva črnomaljska šola. Od leta 2013 pa je prenovljena v mestni muzej Črnomelj.
Po ogledu in sprehodu po mestu nas je pot vodila v Krajinski park Lahinja, v vasico Pusti Gradec, kjer je  v 16. stoletju stal grad, danes pa so ostale le še razvaline. Sprejela nas je zelo prijazna domačinka in nam razkazala naravna čudesa ob reki Lahinji. Ogledali smo si tudi njihov Klepčev mlin, v katerem še vedno meljejo žito bližnjih kmetov, in žago venecijanko, na hribčku pa cerkvico Vseh svetnikov z letnico 1638 in zvonikom na preslico. Na zidu cerkve je odtis dlani neznanega graditelja, ki ni znal pisati in tako je dodal svojevrsten pečat za svoje delo. Poleg vseh raznolikosti zemlje, kotanj, močvirja, kamenja in vode, je tu veliko različnih rastlinskih in živalskih vrst, med njimi tudi želva. Krajinski park Lahinja spada v območje Natura 2000. V njem se prepleta vrsta različnih kraških pojavov.

Naprej nas je pot vodila do vasi Veliki Nerajec, v 200 let staro hišo v kateri sta info-center in muzej, ima pa samo 2 prostora, črno kuhinjo in hišo. V črni kuhinji se je kuhalo, obenem je bila tudi shramba in polica s škafom vode za kuho. V hiši pa je spalo tudi do 12 oseb, prostor pa so imeli tudi šivalni stroj, kolovrat in orodje za predelavo lanu.

Poslovili smo se in pot nadaljevali proti Gorjancem. Ustavili smo se tudi ob ostarelem letalu DC-3, ki se nahaja ob cesti za vasico Otok. V gostišču Badovinac nas je čakalo slastno in izdatno kosilo in nato vožnja proti domu. Imeli smo zares lepo doživet sončen dan!
Marija Velikanje

Oglejte si tudi